^

Kesihatan

Alanine aminotransferase (ALT) dalam darah

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 22.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Alanine aminotransferase (ALT) dalam darah adalah enzim tertentu yang menunjukkan betapa stabilnya keadaan tisu pelbagai organ manusia.

Alanine aminotransferase umumnya merupakan sisihan piawai, tetapi alanine sendiri adalah enzim penting yang terdapat dalam jumlah besar dalam otot rangka, hati, jantung dan buah pinggang. Bahan ini secara aktif terlibat dalam metabolisme dan sintesis pelbagai asid amino. ALT hanya boleh memasuki darah jika berlaku kerosakan tisu, dalam keadaan tisu organ-organ dalaman yang sihat, ALT tidak praktikal tidak hadir, dan jika diperhatikan, maka dalam kuantiti yang kecil. Alanine dalam tisu juga merupakan asid amino yang cepat berubah menjadi glukosa, yang memberi tenaga kepada sistem saraf pusat dan otak. Menguatkan sistem imun, penyertaan aktif dalam pengeluaran limfosit, kawalan metabolisme gula dan asid - semua ini adalah fungsi yang dilakukan oleh alanine.

Piawaian di mana alanine aminotransferase mesti muat dalam darah adalah:

Nilai rujukan (norma) aktiviti ALT serum - 7-40 IU / l.

  • Pada lelaki, tidak lebih daripada 40-41 unit / l;
  • Pada wanita - tidak lebih daripada 30-31 unit / l.

Dalam kajian analitik enzim ini, ketepatan yang tinggi adalah perlu, dan ia secara langsung berkaitan dengan pengambilan ubat-ubatan tertentu yang boleh memesongkan gambar analisis. Oleh itu, sebelum memeriksa tahap ALT, anda perlu berunding dengan doktor anda, yang sama ada akan membatalkan ubat secara sementara, atau akan mengambil kira penyimpangan dalam hasil analisis yang berkaitan dengan terapi dadah. Di samping itu, ALT dalam darah bergantung pada usia, contohnya, pada bayi baru lahir, tahap ALT tidak melebihi 17 unit. Kemudian jumlah ALT secara beransur-ansur meningkat, ini disebabkan oleh pelancaran semua mekanisme perlindungan di dalam badan. Juga untuk kajian analisis bergantung kepada suhu ambien.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Punca peningkatan ALT dalam darah

Alanine aminotransferase meningkat dalam penyakit seperti: 

Juga, alanine aminotransferase dalam darah biasanya dinaikkan pada semua wanita hamil. Walau bagaimanapun, jumlah ALT yang berlebihan harus memberi amaran kepada doktor yang hadir, kerana penunjuk tersebut mungkin menunjukkan patologi serius organ-organ dalaman, terutamanya hati.

Meningkatkan aktiviti aminotransferase (AST dan ALT) adalah 1.5-5 kali berbanding dengan batas atas norma dianggap sebagai hiperfermentemia sederhana, 6-10 kali sebagai hiperfermentemia sederhana, lebih daripada 10 kali lebih tinggi. Tahap peningkatan dalam aktiviti aminotransferases menunjukkan keparahan sindrom sitolitik, tetapi tidak secara langsung menunjukkan kedalaman pelanggaran fungsi sebenar organ.

Dalam infark miokardium, peningkatan dalam aktiviti ALT dalam serum dikesan dalam 50-70% kes, lebih kerap dengan nekrosis luas otot jantung. Peningkatan terbesar dalam aktiviti ALT dikesan dalam fasa akut - purata 130-150% daripada norma, yang secara nyata lebih rendah daripada AST - purata 450-500% daripada norma.

Dalam penyakit hati, aktiviti ALT berubah terlebih dahulu dan paling ketara berbanding dengan AST. Dalam hepatitis akut, tanpa mengira etiologi, aktiviti aminotransferases meningkat pada semua pesakit. Aktiviti ALT yang terkandung dalam sitoplasma sangat berubah disebabkan pelepasan cepat dari sel dan kemasukan ke aliran darah, oleh itu, penentuan aktiviti ALT adalah ujian yang lebih sensitif untuk diagnosis awal hepatitis akut daripada AST. Separuh hayat ALT adalah kira-kira 50 jam. AST terletak terutamanya dalam mitokondria, separuh hayatnya adalah 20 jam, sehingga aktivitinya meningkat dengan lebih banyak kerosakan pada hepatosit. Aktiviti ALT dan AST meningkat 10-15 hari sebelum kemunculan penyakit kuning dengan hepatitis A, dan selama beberapa minggu dengan hepatitis B (aktiviti enzim ini meningkat serentak, tetapi ALT meningkatkannya ke tahap yang jauh lebih besar). Dengan cara biasa hepatitis virus, aktiviti ALT mencapai maksimum pada minggu ke-2 penyakit ini. Dengan kursus yang menggalakkan, aktiviti ALT normal dalam 30-40 hari, AST - dalam 25-35 hari. Peningkatan berulang atau progresif dalam aktiviti aminotransferases menunjukkan nekrosis baru atau kekambuhan penyakit ini. Memperpanjang tempoh peningkatan aktiviti aminotransferases sering merupakan tanda tidak baik, kerana ia mungkin menunjukkan peralihan proses akut ke kronik.

Dalam tempoh akut hepatitis virus dalam semua bentuk, kecuali yang teruk, pekali de Rytis berkisar antara 0.55 hingga 0.65, dengan nisbah yang teruk nisbah ini purata 0.83, yang menunjukkan peningkatan yang lebih ketara dalam aktiviti AST. Dalam hubungan diagnostik pembezaan, sangat penting bahawa, dalam lesi alkohol hati, berbanding dengan luka-luka virus, peningkatan keutamaan dalam aktiviti AST (pekali Ritis lebih daripada 2) adalah ciri.

Untuk hepatitis kronik dicirikan oleh hyperfermentemia sederhana dan sederhana.

Dalam bentuk laten sirosis hati, peningkatan dalam aktiviti enzim biasanya tidak dipatuhi. Dengan bentuk yang aktif, peningkatan yang berterusan dalam aktiviti aminotransferases dikesan dalam 74-77% kes.

Penyisihan bilirubin-aminotransferase, iaitu, hiperbilirubinemia teruk (terutamanya disebabkan oleh bilirubin langsung) dan aktiviti aminotransferase yang rendah, patut diberi perhatian. Penyisihan ini diperhatikan dalam jaundis obstruktif dengan hipertensi bilier yang stabil, kegagalan hepatik akut. Aktiviti AST dan ALT, serta fosfatase alkali meningkat dengan resolusi kegagalan jantung kronik (puncak biasanya 3-4 hari).

Peningkatan aktiviti ALT dan AST juga dapat dikesan dalam pembawa yang praktikal yang sihat antigen permukaan hepatitis B, yang menunjukkan kehadiran proses-proses aktif yang asymptomatic aktif dalam hati.

trusted-source[7], [8], [9], [10], [11], [12]

Punca Pengurangan ALT

Alanine aminotransferase boleh berada di bawah normal untuk penyakit serius seperti atrofi hati nekrotik. Melepaskan, melepaskan ALT ke dalam aliran darah adalah mungkin hanya sekiranya kekalahan hepatosit, membran sel mereka. Di samping itu, kekurangan unsur vitamin B6 juga boleh menjejaskan pengurangan tahap ALT.

Alanine aminotransferase dalam darah biasanya ditentukan bersama dengan AST - aspartate aminotransferase, kedua-dua penunjuk ini adalah penting untuk menilai keadaan organ-organ dalaman yang banyak.

trusted-source[13], [14]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.