^

Kesihatan

Aspartate aminotransferase (AST) dalam darah

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Aspartate aminotransferase (AST) dalam darah - frasa yang tidak dapat dijelaskan ini menandakan enzim sel khusus yang secara aktif mengambil bahagian dalam pertukaran biasa dan interaksi hampir semua asid amino. AST adalah dalam jumlah besar dalam tisu jantung, serta dalam sel hati, tisu saraf dan di buah pinggang. Oleh sebab itu, hampir semua penyakit yang berkaitan dengan organ ini menunjukkan penentuan tahap aminotransferase aspartat dalam darah. Aspartate aminotransferase (AST) dalam darah juga merupakan salah satu jenis transaminase yang membawa asid aspartik melalui molekul. Boleh dikatakan bahawa vitamin B6 yang diketahui adalah analog koenzim AST.

Nilai rujukan (norma) aktiviti AST dalam serum darah ialah 10-30 IU / l.

Biasanya, tahap enzim yang agak rendah dipertimbangkan, tetapi jika tisu rosak, aspartat aminotransferase (AST) dalam darah beransur-ansur meningkat, dibebaskan dari sel-sel yang rosak. Bagaimana jaringan tisu yang rosak, jadi meningkatkan tahap AST dalam darah. Jika infark miokardi didiagnosis, aspartat aminotransferase mula berkumpul di dalam aliran darah selama 6-10 jam.

Aspartate aminotransferase (AST) dalam darah boleh melebihi batas norma pada kali sebanyak lima kali dan memastikan penunjuk tersebut sehingga seminggu. Aktiviti tinggi transaminase ini adalah penunjuk yang jelas tentang keadaan pesakit yang sangat serius, di mana hasil yang tidak baik adalah mungkin. Sekiranya AST tumbuh secara beransur-ansur, tetapi degil, ia menunjukkan bahawa zon infarksi berkembang. Juga, aktiviti AST boleh disebabkan oleh fenomena nekrosis dalam hati.

trusted-source[1], [2], [3]

Mengapa aspartat aminotransferase dalam darah?

Analisis ini penting dan perlu untuk menjelaskan penyakit dan patologi yang mungkin, seperti: 

  • Semua jenis hepatitis dan penyakit hati nekrotik; 
  • Kemerosotan tisu parenkim menjadi tisu fibrotik - sirosis (alkoholisme); 
  • Onkoprotsess dalam hati, metastasis; 
  • Keadaan jantung yang segera - infarksi miokardium; 
  • Autoimun, termasuk penyakit keturunan - myodstrophy Duchenne-Becker; 
  • Luka virus sistem limfatik, termasuk mononucleosis; 
  • Sindrom kolestatik.

Bagaimana untuk mempersiapkan ujian, bilakah AST diperiksa dalam darah?

Pengambilan ubat mana-mana, kadang kala merebus herba, boleh memesongkan hasil kajian. Oleh itu, sebelum anda memeriksa tahap dan aktiviti AST, anda perlu menghentikan pengambilan ubat, dan jika ini tidak mustahil untuk sebab tertentu, berikan maklumat mengenai ubat, dos dan masa penerimaannya kepada doktor. Walaupun mudah dan tidak berbahaya pada pandangan pertama, ekstrak valerian atau vitamin, sebagai contoh, vitamin A, boleh menyebarkan ketepatan dan sifat bermaklumat penyelidikan. Di samping itu, perlu mengambil kira tindak balas alahan terhadap ubat-ubatan tertentu, wanita boleh mengganggu gambar ujian makmal pada AST.

Bagaimanakah analisis dilakukan, bagaimanakah aspartat aminotransferase (AST) ditentukan dalam darah? Bahan untuk analisis hanya darah vena. Selain tekanan tourniquet, sedikit kesedihan di tapak tusuk dengan jarum, tidak ada sensasi yang menyakitkan - ini adalah analisis biasa, hasilnya diketahui selepas 6-12 jam.

Aspartate aminotransferase dalam darah - apakah norma?

Purata piawaian statistik:

  • Wanita - dari 10 hingga 36 unit / l;
  • Lelaki - dari 14 hingga 20 unit / liter.

AST terlalu tinggi adalah patologi hati, mungkin sifat virus, atau tindak balas hepatik untuk mabuk akut akibat pengambilan alkohol, mungkin dadah narkotik. Juga, nilai tinggi transaminase AST boleh membincangkan mengenai tumor yang luas atau berbilang.

Lebih kurang sedikit norma adalah kebergantungan kronik terhadap alkohol, mungkin sirosis. Juga, peningkatan kecil dalam aminotransferase aspartat mungkin berlaku dengan hypervitaminosis - vitamin A. Infarksi, mononukleosis, patologi sistem paru atau buah pinggang - senarai terus berlaku. Perkara utama adalah untuk mengingati: aspartate aminotransferase (AST) dalam darah adalah penunjuk penting keadaan tisu organ manusia, dan analisis analisis adalah kerja doktor.

trusted-source[4], [5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Sebab-sebab kenaikan AST dalam darah

Peningkatan aktiviti AST dalam darah diperhatikan dengan pelbagai penyakit, terutamanya dalam kekalahan organ dan tisu yang kaya dengan enzim ini. Perubahan yang paling dramatik dalam aktiviti AST berlaku apabila otot jantung terjejas. Aktiviti enzim dalam 93-98% pesakit dengan infark miokard meningkat.

Dengan infark miokard, AST meningkatkan serum selepas 6-8 jam, aktiviti maksimum mencapai 24-36 h dan berkurangan ke paras normal sebanyak 5-6 hari. Pengembangan zon infarksi miokardium menyebabkan kemunculan kitaran kedua peningkatan aktiviti. Tahap peningkatan aktiviti ACT mencerminkan jisim miokardium yang terlibat dalam proses patologi. Kadang-kadang aktiviti AST meningkat walaupun sebelum penampilan tanda-tanda elektrokardiografi infarksi miokardium, dan ketiadaan penurunan parasnya selepas hari ke-3-4 penyakit itu tidak seimbang. Dengan infark miokard, aktiviti AST dalam darah boleh meningkat 2-20 kali.

Dengan angina, aktiviti ACT, sebagai peraturan, kekal dalam julat normal. Walau bagaimanapun, sesetengah penulis menandakan peningkatan AST dalam penyakit jantung teruk dalam tempoh 24 jam selepas serangan dan normalisasi 2, sekurang-kurangnya hari ketiga selepas serangan itu, dan juga dalam serangan berpanjangan tachycardia datang tiba-tiba.

AST juga meningkatkan hepatitis akut dan luka-luka teruk lain yang teruk. Peningkatan sederhana diperhatikan dengan jaundis mekanikal, pada pesakit dengan metastasis ke hati dan sirosis. Pekali de Ritis, iaitu nisbah AST / ALT, biasanya 1.33, dengan penyakit hati di bawah nilai ini, dan dengan penyakit jantung - lebih tinggi.

Sejumlah penunjuk adalah pengganda yang didarabkan dengan nilai had rujukan atas untuk AST.

Dalam amalan klinikal, penentuan serentak aktiviti AST dan ALT dalam darah telah menemui permohonan yang luas ; ia membawa lebih banyak maklumat klinikal tentang penyetempatan dan kedalaman lesi, aktiviti proses patologi; membolehkan meramalkan hasil penyakit.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.