Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Keseronokan Catatonik

Pakar perubatan artikel itu

Psikiatri, psikoterapi
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 18.10.2021

Salah satu manifestasi psikosis akut adalah kegembiraan - aktiviti fizikal yang berlebihan dan tidak mencukupi, yang dinyatakan dalam pelbagai tahap: dari kekecohan dan ketegaran yang berlebihan hingga tindakan impulsif yang merosakkan. Dalam kes ini, pesakit mengalami gangguan kesan yang ketara. Pergolakan katatonik adalah sejenis psikosis akut hiperkinetik dengan manifestasi tertentu: kegelisahan motorik dicirikan oleh kekacauan, kekurangan tujuan, stereotaip, kadang-kadang sombong, pergerakan, pertuturan yang tidak bermakna dan tidak koheren. Dalam kes-kes kegembiraan katatonik yang teruk, ucapan tidak hadir. Dicirikan oleh kemarahan yang tiba-tiba dan tidak bermotivasi yang ditujukan kepada orang lain, pencerobohan secara automatik, ketika pesakit menimbulkan bahaya nyata bagi dirinya dan orang lain.

Apa-apa manifestasi catatonia - kedua-dua stupor dan pergolakan dianggap sebagai petunjuk keparahan gangguan mental.

Epidemiologi

Statistik kes perkembangan catatonia tidak diketahui, kerana keadaan ini berkembang dengan penyakit yang sama sekali berbeza. Data kajian berbeza-beza.

Hanya diketahui bahawa di hospital psikiatri terdapat satu atau dua pesakit dengan sindrom katatonik untuk setiap 10 pesakit. Di antara skizofrenia, gejala katatonik kurang biasa daripada satu daripada sepuluh. Walaupun catatonia dikaitkan dengan skizofrenia, sindrom ini tiga kali lebih biasa pada orang autistik dan 9-10 kali lebih biasa pada gangguan mood. [1]

Punca keseronokan Catatonik

Pergolakan katatonik adalah salah satu manifestasi sindrom, yang namanya berasal dari kata Yunani kuno catatonia, yang bermaksud keadaan tegang dan tegang. Pada masa ini, ia tidak dianggap sebagai penyakit bebas, kerana perkembangan sindrom ini diperhatikan dalam pelbagai gangguan mental, penyakit neurologi dan badan (somatik), mabuk dan kecederaan otak. Dipercayai bahawa gejala catatonia menunjukkan tahap keadaan pesakit yang teruk.

Sejak sekian lama ia dikaitkan terutamanya dengan skizofrenia. Psikiatri moden menyedari bahawa perkembangan sindrom adalah mungkin dan lebih mungkin berlaku pada gangguan mental yang lain. Telah terbukti bahawa keseronokan katatonik lebih kerap terjadi pada pelanggaran mempengaruhi, terutama mania, dan merupakan akibat dari kesan neurotoksik bahan tertentu: ubat psikotropik - neuroleptik, antikonvulsan dan ubat dopaminergik, benzodiazepin; ubat-ubatan kumpulan lain - glukokortikosteroid, antibiotik ciprofloxacin, lebih jarang yang lain. Catatonia sering dimanifestasikan oleh keracunan narkotik dengan candu, kokain, amfetamin; keracunan dengan karbon monoksida atau gas ekzos. Dalam pengklasifikasi ICD-11 baru, kod berasingan telah diberikan kepada kes-kes katatonia yang paling kerap: disebabkan oleh patologi mental, bahan psikoaktif, termasuk ubat-ubatan, dan catatonia sekunder dalam bentuk penyakit saraf dan badan yang teruk.

Faktor-faktor risiko

Faktor risiko untuk pengembangan gairah katatonik diringkaskan dalam senarai penyakit dan keadaan di mana perkembangan sindrom katatonik diperhatikan, yang disebut "spektrum katatonik". Ini tidak bermaksud bahawa gejala catatonia tidak dapat muncul dalam kes lain, jarang penyebabnya tidak dapat dikesan, maka pesakit didiagnosis dengan katatonia idiopatik.

Gangguan mental di mana pergolakan katatonik paling kerap merangkumi: gangguan mood (terutama manik), gangguan spektrum skizofrenia dan autistik; gangguan mental selepas trauma dan melahirkan anak; histeria. Juga, kegembiraan katatonik adalah ciri kanak-kanak dengan keterbelakangan mental dan gangguan perkembangan. [2]

Spektrum penyakit neurologi di mana kompleks gejala ini berkembang merangkumi tics yang tidak terkawal (sindrom Turrett), epilepsi, akibat ensefalitis, strok, kecederaan otak traumatik, neoplasma dan lesi lain dari struktur serebral (inti basal, puncak bukit visual, korteks frontal dan parietal) ) otak). 

Patologi organ dan keadaan yang mencetuskan patogenesis kegembiraan katatonik adalah pelbagai. Hampir semua penyakit somatik yang berlaku dalam bentuk yang teruk boleh menyebabkan komplikasi - gangguan proses neurokimia dalam struktur otak, yang menyebabkan peningkatan aktiviti neurotransmitter pengujaan. Senarai penyakit spektrum katatonik merangkumi gangguan akut dan kronik peredaran serebrum, endokrinopati dan proses autoimun yang membawa kepada gangguan metabolik, kekurangan vitamin, terutamanya cyanocobalamin, mineral, misalnya, kekurangan natrium, adrenalin, hormon tiroid, kalsium. Faktor risiko yang meningkatkan kemungkinan terjadinya pergolakan psikomotor termasuk jangkitan virus dan bakteria yang teruk, komplikasi diabetes mellitus (ketoasidosis) yang tidak dapat dikompensasi, kegagalan buah pinggang dan hepatik yang teruk, sebarang keadaan yang membawa kepada hipoksia, serangan panas. [3]

Patogenesis

Terdapat banyak teori mengenai mekanisme pengembangan keseronokan katatonik, tetapi semuanya masih dalam bidang andaian. Jelaslah bahawa neurotransmitter yang terangsang diaktifkan dan neurotransmitter yang dihambat dihambat, yang membawa kepada perkembangan gejala psikomotor tertentu. Mereka cuba menjelaskan gangguan motor oleh gangguan metabolisme neurotransmitter pada inti basal, khususnya, dengan penghambatan aktiviti asid γ-aminobutyric. Andaian ini berdasarkan keberkesanan ubat-ubatan kumpulan benzodiazepin yang ketara, yang meningkatkan aktiviti orang tengah ini. Secara hipotetik, hiperaktif sistem glutamatergik juga boleh mendasari gairah katatonik.

Ketidakberkesanan neuroleptik dalam keadaan kegembiraan katatonik menimbulkan hipotesis bahawa ia disebabkan oleh sekatan besar sistem dopaminergik. Ubat-ubatan ini, yang menyekat reseptor dopamin, berjaya menghentikan pergolakan psikomotorik dengan genesis yang berbeza, namun, dalam kes katatonia, mereka dapat memperburuk keadaan pesakit, yang dijelaskan oleh kesan berganda - kesan ubat tersebut ditumpangkan pada dopamin akut kekurangan yang disebabkan oleh gangguan metabolik. [4]

Rangsangan katatonik yang berlaku selepas penarikan clozapine, yang menyekat reseptor kolinergik dan reseptor serotonin, dianggap disebabkan oleh lonjakan aktiviti sistem ini.

Pada pesakit dengan catatonia kronik dengan mutisme, tomogram menunjukkan gangguan metabolisme neurotransmitter dua hala di zon thalamic dan lobus frontal otak.

Rangsangan katatonik tidak dipertimbangkan secara berasingan. Dengan sindrom dengan nama yang sama, selalunya ia bergantian dengan keadaan pingsan.

Gejala keseronokan Catatonik

Pergolakan katatonik, menurut pemerhatian pakar psikiatri Soviet A.V. Snezhnevsky, O.V. Kerbikov dan banyak penulis lain, berkembang secara berperingkat. Satu jenis berubah menjadi yang lain, lebih kompleks.

Tanda-tanda pertama muncul sebagai keseronokan menyedihkan yang keliru. Selama tempoh ini, pesakit melakukan banyak tindakan ekspresif, yang dapat dicirikan sebagai reaksi terhadap rangsangan luaran, dan mereka tidak masuk akal, tetapi objek tersebut digunakan untuk tujuan yang dimaksudkan. Sebagai contoh, pesakit membuka dan menutup pintu dan tingkap, tetapi secara tidak langsung tindakan ini tidak masuk akal; cap pos dilekatkan, tetapi tidak di sampul surat, tetapi di dinding atau di dahi anda. Pada tahap ini, pesakit secara praktikal tidak menutup mulutnya, kenyataannya tidak bermakna, koyak, bersemangat dan menyedihkan. Pesakit sering menyanyikan atau membacakan puisi dengan penuh semangat, tindakannya menyerupai "teater satu pelakon", yang sangat berlebihan. Pada masa yang sama, pesakit itu sendiri merasa bingung, seolah-olah dia tidak dapat mengingat dan memahami sesuatu. Dia dapat memeriksa dan merasakan objek yang jatuh ke dalam bidang penglihatannya, membuangnya atau menariknya dari tangan orang lain.

Selanjutnya, kegembiraan bertambah dan gejala hebephrenia menyertainya - antik, keseronokan yang tidak bermotivasi, kekanak-kanakan, bodoh, tindakan tidak masuk akal, ketawa nakal, tarian. Tindakan impulsif, kemuliaan adalah mungkin. Pada tahap ini, pesakit masih sedar, tetapi dia sudah dapat menunjukkan kemarahan yang tiba-tiba dan kuat. [5]

Dengan peningkatan gejala, tempoh tindakan impulsif bermula, yang sangat agresif, berbahaya bagi pesakit itu sendiri, kerana serangannya sering ditujukan pada dirinya sendiri. Dia dapat merebut objek yang berada di dekatnya, melemparkannya ke tingkap, pada orang yang berdiri, menarik objek dari tangan orang lain, cuba berlari ke suatu tempat, memukul seseorang. Ucapan pesakit terdiri daripada teriakan, dia sering mengulangi frasa atau kata-kata individu demi orang lain, tindakan, gerak isyarat dan postur mereka. Pada ketika ini, pesakit juga merupakan bahaya serius bagi orang lain. Dia boleh mula memecahkan cermin, kaca di tingkap atau pintu, meraih dan melemparkan objek improvisasi di sekitarnya, melompat dari lantai tinggi, dll. [6]

Kemudian datang fasa yang paling sukar - bisu bisu (tahap impulsif tertinggi), ketika pesakit secara senyap dan ganas melakukan tindakan yang tidak bermakna yang merosakkan, menentang keras percubaan verbal dan fizikal untuk menghentikannya. Irama pergerakan pesakit adalah ciri, mengingatkan pada hiperkinesis korea atau tarian St. Vitus.

Tidak semua pakar psikiatri bersetuju dengan sindrom ini. Ada yang percaya bahawa tahap impulsif dan bahkan bisu boleh datang tanpa fasa menyedihkan-menyedihkan sebelumnya. Walaupun, mungkin dia hanya berlalu tanpa disedari. Pergolakan katatonik juga boleh berakhir pada tahap pertama atau kedua, terutama jika pesakit diberi ubat tepat pada masanya. Ia boleh berjalan dengan agak sederhana atau sangat sengit, tetapi dalam keadaan apa pun, pesakit tidak akan berehat sebentar. Jangkitan gairah pada tahap apa pun dapat diganti dengan periode gegaran (sub-stupor), ketika pesakit membeku dan menjadi pendiam. [7]

Pergolakan katatonik adalah peningkatan aktiviti psikomotor dengan manifestasi klinikal ciri catatonia: kesan gema - pengulangan kata dan frasa di belakangnya (echolalia), ekspresi wajah (echomimia), pergerakan dan tindakan (echopraxia); negativisme - memberikan daya tahan aktif atau pasif terhadap pengaruh luaran; ketaatan pasif; fleksibiliti lilin (manifestasi kataleptik); pelbagai stereotaip - motor, pertuturan, dll.

Keseronokan katatonik dapat diteruskan dengan kesadaran yang tidak jelas (bentuk oneiroid) atau tanpanya (jelas). Hebephrenic, kegembiraan gembira dapat berlaku dalam dua bentuk, impulsif dan bisu - dalam oneiric.

Dalam prodrome dan tahap awal keseronokan katatonik, terdapat gejala gangguan autonomi yang jelas - perubahan ukuran murid (penggantian miosis dan mydriasis) dan nada otot rangka, aritmia dan takikardia. Pucat wajah pesakit digantikan oleh kemerahannya yang tajam, berkeringat - oleh kulit kering. Ujian makmal dapat menunjukkan adanya hiper / hipoglikemia, leukositosis ringan, azotemia, dan semasa terjaga. Terdapat juga lonjakan tekanan darah. Kompleks gejala somatik ini disebut sindrom pampasan.

Dalam gambaran klinikal catatonia yang mematikan, tahap kegembiraan pertama kali bermula. Dengan sendirinya, kegembiraan catatonik tidak digolongkan sebagai catatonia malignan, tetapi boleh sampai ke peringkat akhir - pingsan. Gejala yang membimbangkan adalah hipertermia dan manifestasi berikut: dicirikan oleh peningkatan gejala yang berterusan dan berterusan dengan peningkatan keupayaan fizikal yang mengagumkan, yang membawa kepada akibat yang merosakkan, irama pergerakan, logoria. Tangan dan kaki pesakit sejuk dan lembap, dan kulit di atasnya adalah sianotik. Lebam yang cepat menguning muncul di badan di tempat-tempat terkena kesan dan tekanan. Pada saat kegembiraan, tekanan darah dan suhu badan pesakit meningkat (hingga nilai hiperpyretik dengan keadaan sejuk). Apabila pesakit menjadi lemah, dan tekanan dan suhu mulai berkurang, kegembiraan berubah menjadi pingsan. Tanpa rawatan, kematian berlaku. [8] Pemeriksaan postmortem tidak mendedahkan perubahan fisiologi yang menunjukkan penyebab kematian pesakit. [9]

Keseronokan katatonik pada kanak-kanak

Keadaan psikotik pada masa kanak-kanak paling sering ditunjukkan oleh gangguan pertuturan dan motorik, serupa dengan pergolakan katatonik. Kanak-kanak berumur tiga hingga empat tahun sukar untuk mendiagnosis skizofrenia dengan yakin dengan mengenal pasti idea-idea khayalan atau halusinasi di dalamnya. Oleh itu, dalam kebanyakan kajian diperhatikan bahawa pada usia dini, kegembiraan katatonik berkembang dengan kerosakan otak organik dan psikosis eksogen, serta dengan oligofrenia yang teruk. Dicirikan oleh manifestasi seperti stereotaip, pergerakan dan jeritan berulang berirama, kebodohan, kesan gema, kelenturan lilin, mutisme.

Sindrom katatonik pada kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak kecil, paling sering ditunjukkan oleh pergolakan. Walaupun terdapat perihalan keadaan sub-stupor dan stupor, terutama pada orang autistik, ketika ibu bapa memperhatikan bahawa anak-anak mereka menjadi semakin lambat dan lambat.

Pada usia yang lebih tua (setelah 10 tahun), kegembiraan katatonik pada kanak-kanak sering mendahului penurunan yang cepat dan keadaan kelembutan emosi dalam perkembangan skizofrenia malignan remaja. Gangguan katatonik lebih kerap berlaku pada hebephrenia. Dalam perkembangannya, mereka melewati fasa mood melankolis, kegembiraan, kegembiraan katatonik, kesadaran yang gelap dan hasilnya pada fasa cacat terakhir.

Keseronokan katatonik pada kanak-kanak paling sering ditunjukkan oleh pergerakan impulsif, pergerakan tanpa tujuan dari satu objek ke objek lain, pergerakan stereotaip, pemacu impulsif, penerbangan, membuang atau merosakkan objek. Lama kelamaan, pertuturan merosot pada kanak-kanak dan bentuk kecacatan mental yang mendalam.

Pada kanak-kanak, sindrom katatonik jarang diperhatikan, oleh itu sebilangan kecil pesakit kanak-kanak biasanya terlibat dalam sampel. Penulis mencatat bahawa gangguan impuls diperhatikan dalam tempoh premorbid, dan setelah 4 tahun - pemisahan emosi, permainan monoton dan kegembiraan katatonik. Gangguan Akinetik (stupor) tidak biasa bagi kanak-kanak. Walaupun gejala umum pada kanak-kanak dan orang dewasa hampir sama. Kanak-kanak kecil biasanya melakukan gerakan berulang yang monoton: mereka berlari berpusing-pusing, memukul kepala di lantai atau dinding, bermain-main dengan pakaian, dan menggigit kuku mereka. Pada usia yang lebih tua, gejala hiperkinesis korea muncul, tingkah laku, meringis, negativisme dan mutisme. [10]

Secara umum, pada masa ini tidak ada cukup maklumat mengenai sindrom katatonik pada kanak-kanak, tidak ada penerangan yang jelas mengenai ciri-ciri gangguan pertuturan dan gangguan motorik dalam aspek usia, iaitu, mereka sangat samar-samar.

Komplikasi dan akibatnya

Pergolakan katatonik adalah tanda jalan yang teruk dari pelbagai keadaan yang menyakitkan yang memerlukan perawatan dan rawatan khas. Ia boleh mengancam kesihatan dan nyawa pesakit sendiri dan orang yang bersentuhan langsung dengannya. Terutama berbahaya adalah pesakit dengan kesedaran yang redup, sukar untuk bersentuhan dengan mereka. Tindakan impulsif mereka hampir mustahil untuk diramalkan. [11]

Pada tanda-tanda pertama perkembangannya, perlu mendapatkan pertolongan psikiatri khusus kecemasan. Pesakit dalam keadaan teruja katatonik biasanya dimasukkan ke hospital.

Diagnostik keseronokan Catatonik

Pasukan yang tiba dalam panggilan perlu menilai tahap kegembiraan catatonik dan tahap keagresifan pesakit. Di samping itu, anda perlu berusaha mengelakkan pencerobohan yang ditujukan secara langsung kepada orang lain dan diri anda. Pesakit biasanya tidak bersentuhan, oleh itu diagnosis pra-hospital dilakukan secara visual mengikut manifestasi klinikal.

Saudara mara dapat membantu menjelaskan keadaan dan menunjukkan arah pencarian dengan memberitahu sama ada pesakit mempunyai manifestasi catatonia sebelumnya, sama ada dia mempunyai penyakit psikiatri atau neurologi, ketergantungan, yang segera mendahului gejala pergolakan katatonik (mengambil ubat, bahan psikoaktif lain, cedera, kemungkinan keracunan dll).

Selain membuktikan fakta bahawa pesakit berada dalam keseronokan katatonik, diagnosis utama - jenis dan penentuan penyebab perkembangan keadaan ini dilakukan ketika memerhatikan pesakit di hospital dan setelah melakukan penyelidikan - makmal dan perkakasan. Ujian darah klinikal dan biokimia ditetapkan, fungsi ginjal, hati dan kelenjar tiroid, tahap glukosa, autoantibodi dan CO₂, logam berat dalam darah, kreatin fosfokinase dan ubat-ubatan dalam air kencing diperiksa. Ujian kultur darah dan air kencing boleh dipesan, dan pesakit diperiksa untuk HIV dan sifilis. [12]

Dengan bantuan elektroensefalogram, aktiviti kawasan otak tertentu dinilai, elektrokardiogram diresepkan untuk menilai kerja jantung, ultrasound organ dalaman, CT dan MRI, dan kajian lain yang diperlukan untuk mengenal pasti penyebab kegembiraan katatonik. Boleh diresepkan.

Diagnosis pembezaan

Diagnosis pembezaan dilakukan antara sebab-sebab yang menyebabkan perkembangan sindrom, yang penting untuk pemilihan taktik rawatan dan penentuan pesakit di jabatan psikiatri atau somatik.

Pertama sekali, skizofrenia katatonik dan autisme dikecualikan , serta gangguan afektif pada fasa manik. Di samping itu, episod monopolar dibezakan daripada episod manik dan kemurungan berselang ( gangguan bipolar ). Keadaan pasca-stres juga perlu dibezakan dari penyakit mental, dan keparahan tindak balas terhadap stres menunjukkan tindakan apa yang harus diambil. [13]

Kecelaruan eksogen yang disebabkan oleh pengambilan bahan psikoaktif dan memerlukan peneutralan tindakannya dibezakan daripada keadaan yang disebabkan oleh sebab lain - trauma, jangkitan saraf, epilepsi, tumor. Pencitraan resonans magnetik memungkinkan untuk mengecualikan atau mengesahkan tumor otak, akibat kecederaan traumatik, gangguan neurokimia. Penyelidikan makmal - keracunan, gangguan hormon dan metabolik.

Diagnosis pembezaan dilakukan dengan kejang epilepsi (menurut data elektroensefalografi), manifestasi lain sindrom hiperkinetik dalam gangguan mental.

Rangsangan katatonik, tidak seperti jenis pergolakan psikomotor lain (afektif, khayalan , halusinasi, manik), dicirikan oleh tindakan yang tidak bermakna dan kurangnya motivasi sepenuhnya. 

Pesakit secara automatik melakukan tindakan yang tidak berkaitan, tanpa tujuan dan berbeza. Mereka boleh diarahkan ke objek luaran atau pesakit itu sendiri. Pada masa yang sama, sukar untuk menentukan apakah dia tetap mengetahui tentang dirinya atau apakah dia menganggap tubuhnya sebagai objek luaran.

Catatonia Lucid dibezakan dari keadaan oneiric. Ini menunjukkan kesukaran tertentu untuk membezakan antara fasa katatonik-hebephrenic dan kegembiraan hebephrenic, di mana pesakit juga berjaya bermain bodoh, menunjukkan kebudak-budakan dan kecenderungan emosi.

Selepas pemeriksaan menyeluruh, pesakit diberi rawatan mengikut patologi yang dikenalpasti. Ia berlaku bahawa penyebab catatonia tetap tidak diketahui (pergolakan katatonik idiopatik).

Siapa yang hendak dihubungi?

Rawatan keseronokan Catatonik

Taktik umum tindakan pasukan ambulans, yang dipanggil kepada pesakit dengan pergolakan katatonik, dikurangkan menjadi langkah pencegahan untuk memastikan keselamatan dirinya, orang lain dan pegawai perubatan. Di bandar-bandar besar, pasukan psikiatri khusus memanggil, di kawasan kecil dan luar bandar - lebih kerap pasukan linier.

Tugas utama pada peringkat pra-hospital diturunkan kepada penghantaran pesakit yang selamat untuk berunding dengan psikiatri. Pendekatannya adalah tanpa gejala. Keseronokan Catatonik mempunyai sebilangan ciri khas - monoton pergerakan dan pernyataan, makna mereka, pengulangan automatik. Penjagaan kecemasan merangkumi pengekangan fizikal pesakit, jika perlu, fiksasi dan farmakoterapi. Lebih-lebih lagi, pengaruh fizikal harus diberi keutamaan, kerana farmakoterapi dapat "melumasi" gejala dan menyulitkan diagnosis lebih lanjut di bilik kecemasan hospital. [14]

Keseronokan katatonik akut dan keparahannya dikesan ketika cuba menjalin hubungan awal dan menjalin hubungan yang boleh dipercayai dengan pesakit, di mana taktik tindakan selanjutnya ditentukan, yang kadang-kadang memungkinkan untuk mengganti ubat atau menenangkan pesakit dan membuatnya mungkin. Walaupun begitu, kakitangan perubatan yang membuat panggilan kepada pesakit dalam keadaan psikosis akut tidak boleh kehilangan "kewaspadaan psikiatri" untuk sesaat, kerana tingkah laku pesakit pada bila-bila masa dapat berubah secara diametrik.

Tindakan jururawat dengan keseronokan katatonik mesti sepenuhnya sesuai dengan tindakan doktor. Adalah perlu untuk memastikan bahawa di sekitar pesakit tidak ada objek yang sesuai untuk serangan atau mencederakan diri sendiri. Sekiranya pesakit bersikap agresif, lebih baik berada di dekat pintu, yang seharusnya tidak dikunci, dan pesakit tidak boleh dibenarkan mendekati tingkap. Sebaiknya minta sokongan saudara-mara, pegawai polis, tertib, pemandu ambulans, dll.

Semasa memberi ubat, perawat memberikan suntikan intramuskular atau, jika mungkin, memberikan ubat oral, sambil memastikan bahawa pesakit telah menelannya.

Dengan pergolakan katatonik, lebih baik menggunakan ubat penenang kumpulan benzodiazepin. Ubat digunakan dalam bentuk suntikan intramuskular larutan lorazepam 0,25% dalam dos tunggal dari 2 hingga 8 ml atau larutan diazepam 0,5% - dari 2 hingga 6 ml. Sekiranya pesakit bersentuhan, anda boleh memberinya ubat dalam tablet untuk ditelan: lorazepam dari 5 hingga 20 mg atau diazepam dari 10 hingga 30 mg. [15]

Ubat yang sama dalam dos yang rendah digunakan untuk rawatan catatonia lebih lanjut di hospital. Kadang-kadang manifestasi katatonik hilang setelah hanya mengambil satu dos. [16]

Pesakit yang tidak bertindak balas terhadap ubat-ubatan kumpulan benzodiazepin ditetapkan terapi elektrokonvulsif.

Di hospital, setelah pemeriksaan lengkap pesakit, rawatan lebih lanjut ditentukan berdasarkan diagnosis.

Pencegahan

Rangsangan katatonik disebabkan oleh pelbagai keadaan patologi badan, oleh itu, langkah pencegahan bersifat umum. Pertama sekali, ini adalah sikap bertanggungjawab terhadap kesihatan, mental dan fizikal seseorang: penghapusan tabiat buruk, peningkatan daya tahan tekanan dan positif, kepatuhan gaya hidup aktif, dan pengoptimuman diet harian. Anda boleh melakukan ini sendiri, tetapi jika tidak berjaya, maka terdapat rangkaian bantuan psikoterapi yang luas, serta kumpulan kesihatan, pakar pemakanan, psikosomatik. Langkah-langkah sedemikian akan mengurangkan risiko penyakit mental dan fizikal.

Orang-orang dari kumpulan risiko, iaitu mereka yang menderita penyakit spektrum katatonik, perlu menjalani pemeriksaan rutin oleh doktor yang hadir dan mengikuti saranannya untuk menjaga keadaan pengampunan. Seperti yang ditunjukkan oleh latihan, kegembiraan katatonik akut dihilangkan dengan cepat, kadang-kadang dengan satu dos ubat yang sesuai, oleh itu, pada gejala pertama masalah, perlu mendapatkan bantuan profesional.

Ramalan

Secara umum, prognosis adalah baik bagi kebanyakan pesakit yang mengalami kegembiraan katatonik. Terutama jika penyebabnya telah dihapuskan.

Tahap klinikal akut dapat dihentikan dengan cepat. Walau bagaimanapun, terdapat bahaya berulang episod katatonik dan perkembangan kekurangan kognitif di masa depan pada pesakit dengan penyakit kronik - skizofrenia, epilepsi, kemurungan klinikal yang teruk. Prognosis jangka panjang bergantung pada patologi yang menyebabkan kemunculan catatonia.


Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2020 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>