^

Kesihatan

Platelet

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Nilai rujukan (norma) kiraan platelet (PLT) dalam darah: bayi baru lahir 1-10 hari - 99-421 × 10 9 / l; lebih tua dari 10 hari dan dewasa - 180-320 × 10 9 / liter.

Trombosit adalah unsur darah dengan diameter 2-4 mikron, yang merupakan "fragmen" dari sitoplasma megakaryosit dari sumsum tulang.

Tempoh hidup platelet ialah 7-10 hari. Fluktuasi fisiologi dalam jumlah platelet dalam darah pada siang hari adalah sehingga 10%. Pada wanita semasa haid, jumlah platelet boleh berkurangan sebanyak 25-50%.

Platelets melaksanakan fungsi angiotrophik, perekat-pengagregatan, mengambil bahagian dalam proses pembekuan darah dan fibrinolisis, memberikan penarikan darah beku. Mereka mampu membawa kompleks imun beredar (CIC) pada membran mereka, untuk mengekalkan vasospasme. Dalam 80-85% pesakit dengan diathesis hemorrhagic, gangguan dalam sistem hemostasis disebabkan oleh penurunan dalam jumlah atau pengurangan aktiviti fungsi platelet.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Siapa yang hendak dihubungi?

Jumlah platelet purata

Nilai rujukan purata platelet purata (MPV, jumlah platelet min) adalah 3.6-9.4 μm 3.

Penganalisis hematologi moden melukis lengkung thrombocytometric (histogram pengedaran platelet mengikut isipadu). Terdapat korelasi antara saiz platelet dan aktiviti fungsinya, kandungan bahan biologi aktif dalam granul platelet, kecenderungan sel-sel untuk melekat, dan perubahan dalam jumlah platelet sebelum agregasi. Kehadiran di dalam darah platelet terutamanya muda membawa kepada peralihan histogram ke kanan, sel-sel lama terletak di histogram di sebelah kiri. Akibatnya, sebagai usia platelet, jumlah mereka berkurangan.

trusted-source[6], [7], [8], [9], [10], [11]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.