^
A
A
A

WHO mencadangkan menggunakan ujian untuk menentukan sendiri HIV

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 17.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

16 December 2016, 09:00

Untuk menghormati Hari AIDS Sedunia, WHO mengeluarkan cadangan baru mengenai pengenalan diri HIV.

Pakar menunjukkan bahawa setakat ini, kaedah-kaedah diagnosis HIV tidak sempurna, itulah sebabnya sebahagian daripada dijangkiti HIV tidak menerima ubat antiretroviral, kerana mereka adalah sama ada tidak mengetahui status mereka, atau tidak boleh, atas apa jua sebab, untuk memohon kepada institusi khas untuk diagnosis. Pakar menunjukkan bahawa kebanyakan orang tidak tahu bahawa mereka dijangkiti HIV, ramai yang berisiko tinggi jangkitan, di samping itu, adalah sukar bagi sesetengah orang untuk beralih kepada perkhidmatan khusus untuk memeriksa status HIV mereka. 

Margaret Chan, Ketua Pengarah WHO berkata, ramai orang yang dijangkiti dengan HIV, bukan sahaja tidak boleh mendapatkan rawatan yang betul, tetapi juga menimbulkan ancaman kepada orang di sekeliling mereka, dan bahawa HIV wahyu diri akan membantu banyak belajar status HIV mereka. Ujian baru boleh dilakukan di rumah dan ia memerlukan air liur atau darah dari jari, dan selepas 15-20 minit, anda akan dapat mengetahui hasilnya. Jika keputusannya positif, disarankan agar anda segera pergi ke institusi perubatan untuk mengesahkan diagnosis.

Pesakit sedemikian akan diberikan nasihat mengenai penyakit dan rawatannya, serta diberi rujukan kepada institusi khas untuk pencegahan dan rawatan pesakit HIV.

Menurut pakar WHO, identifikasi diri HIV akan membolehkan pengujian lebih banyak orang dan memperluas hak dan peluang beberapa kategori warganegara, menjalankan diagnosis awal HIV. Ujian baru ini amat penting bagi orang yang atas sebab tertentu tidak boleh mendapatkan bantuan daripada perkhidmatan yang berkaitan.

Sepanjang 10 tahun yang lalu, bilangan orang yang mengetahui status HIV mereka meningkat hampir 50% di seluruh dunia dan kira-kira 90% pesakit menerima ubat - ubatan yang diperlukan .

Di peringkat global, pelbagai kategori penduduk mempunyai masalah untuk mendapatkan diagnostik HIV, lelaki lebih cenderung untuk mendapatkan bantuan daripada wanita, dan HIV lebih sering dikesan secara kebetulan. Di kalangan wanita, kadar insiden yang tinggi diperhatikan di negara-negara Afrika Selatan dan Timur. Juga, kadar insiden tinggi HIV diperhatikan di kalangan pelacur, homoseksual, orang transgender, penagih dadah, tahanan - kira-kira 50% kes berlaku dalam kategori warganegara.

Rakan kongsi orang yang dijangkiti HIV juga berada dalam ancaman besar - sehingga 70% juga dijangkiti, tetapi tidak tahu mengenainya. 

Cadangan baru juga mempunyai item yang akan membantu orang yang HIV membuka diri kepada rakan kongsi mereka dan membantu mereka menjalani diagnosis. Ujian ujian diri untuk HIV akan membolehkan orang ramai mengetahui status HIV mereka dan mengambil langkah yang sesuai tepat pada masanya.

Ujian baru hampir dua kali ganda kadar pengesanan HIV di kalangan homoseksual, kajian di Kenya menunjukkan bahawa kaedah diagnostik standard adalah separuh berkesan sebagai ujian baru untuk HIV sendiri.

Sekarang 23 negara telah menyokong idea memperkenalkan ujian untuk HIV-sendiri, beberapa negara sedang membangunkan dasar-dasar untuk mengurangkan penyebaran HIV, tetapi pengenalan diri HIV di dalamnya adalah terhad.

WHO menawarkan untuk mengedarkan ujian untuk pendedahan diri HIV secara percuma atau untuk membuat harga yang dapat diakses oleh semua segmen penduduk yang mungkin.

Pada masa ini, WHO menyokong 3 negara di Afrika Selatan, di mana mereka telah mula menggunakan ujian HIV sendiri dalam rangka projek STAR.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.