^
A
A
A

Asid lemak

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Asid lemak adalah lipid yang paling mudah dan terdiri daripada rantaian hidrokarbon yang panjang.

Asid lemak adalah komponen lipid yang lebih kompleks, mereka menyediakan kalori yang paling banyak dari lemak yang boleh dimakan.

Asid lemak dikelaskan berdasarkan bilangan atom karbon dalam molekul (panjang rantaian). Mereka boleh tepu, iaitu. Tanpa bon berganda. Ini termasuk laurik (C12: 0), myristic (C14: 0), palmitik (C16: 0) dan stearic (C 18: 0) asid. Asid lemak tanpa monounsaturated, seperti oleic (C18: 1), mengandungi satu ikatan berganda. Asid lemak tepu tak tepu, seperti asid linoleik (C 18: 2), mengandungi lebih daripada satu ikatan berganda. Sesetengah asid lemak tak tepu, iaitu linoleik dan linolenik, tidak dapat disintesis dalam tubuh, jadi ia dirujuk sebagai asid lemak penting. Mereka mesti memasuki badan dengan makanan. Asid ini digunakan untuk mensintesis asid lemak tak tepu lain dengan rantaian panjang, yang sangat penting dalam sintesis eikosanoid. Asid lemak tak tepu juga dikelaskan mengikut kedudukan ikatan kembar, iaitu. E. Omega-9 (Q-9 atau n-9), omega-6 (Q-6 atau n-6), omega-3 (Q-3, atau n-3), berdasarkan kedudukan ikatan berganda pertama dari kumpulan akhir metil. Di samping itu, asid lemak tak tepu ini juga dikelaskan berdasarkan konfigurasi isomerik ikatan berganda, iaitu, cis- dan trans-, yang menentukan sifat-sifat asid ini.

Jenis asid lemak boleh menjejaskan sifat fizikal lemak, penyerapan, penyerapan, metabolisme, penggunaan dan, akhirnya, kesihatan.

Di Amerika diet, kira-kira 80% daripada jumlah lemak disediakan oleh daging, ikan, salad, lemak, di mana makanan disediakan dan ditambah ke doh, dan produk tenusu. Di samping itu, daging, ayam, ikan, telur dan produk tenusu adalah sumber utama asid lemak tepu. Produk dari bijirin, seperti roti ragi, kek, biskut, sangat menyumbang kepada pengambilan asid lemak mono dan polyunsaturated. Ikan dan krustasea adalah sumber utama asid lemak tak tepu dengan rantai panjang.

Triacylglycerides

Lemak diet dan minyak sayur-sayuran adalah triasilgliserol (tag) di mana tiga asid lemak esterified kepada gliserol asid lemak penguasaan ciri yang memberi kesan kepada komposisi diet keseluruhan dan pemilihan diet. Lemak dan minyak terdiri daripada banyak asid lemak, disajikan dalam perkadaran, ciri untuk lemak atau minyak yang sama. Biasanya satu atau dua asid lemak mendominasi lemak atau minyak. Sebagai contoh, asid linoleik menyumbang 78% asid lemak dalam minyak bunga matahari. Jumlah minyak sayuran kecuali kelapa tropika dan kelapa, adalah sumber utama asid lemak tak tepu, dan sumber-sumber lemak haiwan asid lemak tepu, bagaimanapun, mengubah suai profil asid lemak dalam diet boleh, hanya dengan menggantikan sumber lemak. Di samping itu, bioteknologi membolehkan pengeluaran lemak dan produk dengan komposisi tertentu asid lemak, produk yang dibina yang dipanggil.

 Cadangan pemakanan dan pengambilan lemak

Cadangan pemakanan umum menyediakan tenaga keseluruhan yang diserap <30% kerana jumlah lemak dan <10% disebabkan oleh asid lemak tepu, dan pengambilan kolesterol <300 mg sehari.

Beberapa kajian kebangsaan oleh pelbagai organisasi AS menunjukkan bahawa jumlah penggunaan lemak penduduk menurun kepada kira-kira 34% kalori berbanding 1990. Data menunjukkan bahawa hanya 18, 14 dan 21% lelaki dan 18, 18 dan 25% wanita pada usia 6-11, 12-19 dan lebih 20 tahun, masing-masing menerima <30% tenaga daripada lemak.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.