^

Asid linoleik terkandung

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 10.08.2022
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Asid linoleik konjugat (SLA) adalah produk semula jadi yang ditemui terutamanya dalam produk daging lembu, kambing dan tenusu. SLA adalah isomer asid linoleik, asid lemak penting dengan ikatan berganda dengan 10 dan 12 atau 9 dan 11 atom karbon. Penyelidik mencadangkan bahawa kerana SLA boleh dimasukkan ke dalam membran sel, ia boleh mempengaruhi reaksi hormon sel yang dapat menghalang hormon dengan tindakan katabolik dan dengan itu mengekalkan anabolisme.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Fungsi utama

  • Meningkatkan jisim tanpa lemak.
  • Mengurangkan jisim lemak.
  • Ia adalah antioksidan yang kuat.

Keputusan penyelidikan

Kebanyakan kajian menggunakan CLA dilakukan pada haiwan. Miller et al. Diberi makan kepada ayam, tikus, dan tikus sebelum mentadbirkan endotoxin untuk merangsang penurunan berat badan dan mengurangkan sintesis protein. Selepas pentadbiran endotoksin, haiwan yang menerima CLA mengekalkan berat badan atau memulihkannya lebih cepat daripada haiwan yang tidak menerima CLA. Pemberian SLA juga menyumbang kepada peningkatan penggunaan nitrogen dan peningkatan kadar albumin. SLK menggalakkan pemeliharaan protein dalam otot. Terdapat laporan bahawa pendatang baru bina badan lelaki, yang mengambil 7.2 gram CLA sehari dan dilaksanakan selama 6 minggu, meningkatkan jisim otot mereka lebih daripada pembina badan yang menerima plasebo. Para penyelidik menyimpulkan bahawa SLA bertindak sebagai ejen anabolik ringan.

Satu lagi kajian yang tidak diterbitkan, yang dibincangkan dalam "Pemakanan Alam Sekitar", menunjukkan bahawa atlet Norway yang menerima 1.8 g CLA selama 3 bulan mempunyai penurunan lemak badan sebanyak 20% berbanding kumpulan plasebo.

Dalam tikus yang diberi SLA, pengurangan 57% dan 60% dalam pengumpulan lemak dan peningkatan 14% dalam jisim otot tanpa lemak didapati berbanding dengan kawalan. Para penyelidik membuat kesimpulan bahawa kesan SLA terhadap komposisi badan adalah disebabkan oleh pengurangan deposit lemak dan peningkatan lipolysis dalam adiposit, mungkin dikaitkan dengan peningkatan pengoksidaan asid lemak. Kajian ini menerangkan mekanisme tindakan SLA terhadap jumlah tisu adipose.

Cadangan

Maklumat mengenai apa-apa tindak balas berbahaya akibat pengambilan aditif SLA tidak hadir. Walau bagaimanapun, kebanyakan penyelidikan dijalankan terhadap haiwan. Penggunaan SLA sebagai ubat ergogenik membenarkan kajian lanjut yang dikawal dengan baik yang melibatkan manusia.

Perhatian!

Untuk memudahkan persepsi maklumat, arahan ini untuk menggunakan ubat "Asid linoleik terkandung" diterjemahkan dan dibentangkan dalam bentuk khas berdasarkan arahan rasmi untuk kegunaan perubatan ubat tersebut. Sebelum menggunakan membaca anotasi yang datang terus ke ubat.

Penerangan yang disediakan untuk tujuan maklumat dan bukan panduan untuk penyembuhan diri. Keperluan untuk ubat ini, tujuan rejimen rawatan, kaedah dan dos ubat hanya ditentukan oleh doktor yang hadir. Ubat-ubatan sendiri berbahaya untuk kesihatan anda.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.