^
A
A
A

Karbohidrat cair dan pepejal

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 20.11.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Manfaat untuk memakan minuman yang mengandungi karbohidrat semasa beban umumnya diiktiraf. Tetapi para atlet yang keras sering menggunakan makanan berkarbonat tinggi, seperti minuman tenaga, buah ara, biskut buatan sendiri dan buah-buahan. Makanan pepejal mengosongkan perut lebih perlahan daripada cecair, dan protein dan lemak yang terdapat dalam banyak makanan karbohidrat yang tinggi boleh menunda pengosongan perut. Meskipun demikian, makanan karbohidrat cair dan padat sama-sama berkesan untuk meningkatkan tahap glukosa darah dan prestasi senaman.

Ingo et al. Menilai kesan metabolik penggunaan karbohidrat cecair, karbohidrat keras atau gabungan semasa perlumbaan basikal dua jam pada 70% V02max diikuti dengan ujian sementara. Cecair itu adalah minuman karbohidrat-elektrolit 7%, dan karbohidrat pepejal diwakili oleh jubin tenaga, yang memberikan 76% kalori daripada karbohidrat, 18% daripada protein dan 6% daripada lemak. Setiap hidangan mengandungi 0.4 g karbohidrat-kg (purata 28 g setiap hidangan dan 54 gram per jam) dan dimakan sebaik sebelum beban, dan kemudian setiap 30 minit selama 120 minit pertama beban. Kandungan kalori dalam produk ini berbeza, tetapi mereka adalah isoenerik untuk karbohidrat.

Kehadiran karbohidrat dan petunjuk ujian masa adalah sama jika jumlah karbohidrat yang sama digunakan dalam bentuk cecair, produk pepejal atau gabungannya. Tidak kira bentuk karbohidrat, perbezaan dalam glukosa darah, insulin, atau jumlah karbohidrat teroksida selama 120 minit berbasikal pada 70% V02max tidak diperhatikan.

Robergs et al. [32] dari University of New Me-Hiko Albuquerque reaksi berbanding glukosa dalam penggunaan darah dan hormon glyukoregulyatornyh (insulin dan glkzhagona) daripada makanan karbohidrat cecair dan pepejal dalam masa dua jam berbasikal pada 65% V02max diikuti dengan 30 minit menunggang isokinetik maksimum. Cecair telah digunakan 7% karbohidrat elektrolit minuman, karbohidrat pepejal - briket, gantian hidangan, yang memberikan 67% kalori daripada karbohidrat, 10% - daripada protein dan 23% -dari lemak. Setiap bahagian disediakan 0.6 g berat badan karbohidrat kg1 sejam (secara purata 20 g setiap hidangan dan 40 g sejam) dan diserap pada 0, 30, 60, 90 minit dan 120 minit senaman. Dua ujian juga dijalankan untuk mengkaji tindak balas glisemik. Selepas memakan 75 gram karbohidrat cecair atau pepejal dalam tahap glukosa darah dan insulin diukur setiap 20 min selama 2 jam.

Kajian tindak balas glisemik pada rehat telah menunjukkan bahawa dengan jumlah yang sama karbohidrat yang diserap, makanan karbohidrat cair lebih berkaitan dengan glukosa bergantung kepada insulin daripada pepejal. Ini adalah kerana kombinasi protein, lemak dan serat dalam karbohidrat keras, yang diketahui menunda pengosongan gastrik dan dengan itu melicinkan tindak balas insulin terhadap jumlah dan jenis karbohidrat yang diberikan dalam makanan. Walau bagaimanapun, semasa perlumbaan berbasikal yang panjang, tidak ada perbezaan dalam kesan pemakanan karbohidrat cecair dan pepejal pada glukosa darah, hormon glucoregulatory, dan prestasi senaman.

Setiap bentuk karbohidrat (cecair dan pepejal) mempunyai kelebihan [33]. Minuman untuk atlet dan cecair lain menyokong penggunaan air yang diperlukan untuk penghidratan yang stabil semasa senaman. Berbanding dengan cecair, produk karbohidrat tinggi, jubin tenaga dan gel adalah lebih mudah untuk pengangkutan dan menyediakan kedua-dua kepelbagaian dan ketepuan.

Penggunaan setiap 15-20 minit 150-300 ml (5-10 auns) minuman sukan - Gatorade, Allsport dan Powerade - menyediakan karbohidrat yang mencukupi. Contohnya, penggunaan 20 auns setiap jam minum sukan yang mengandungi karbohidrat 6% memberikan 36 g karbohidrat, dan 8% - 48 g karbohidrat. Satu pisang (30 g), satu periuk tenaga (47 g) atau tiga keropok besar dari tepung gandum (66 g), dimakan setiap jam, juga memberikan jumlah karbohidrat yang mencukupi.

Pakar American College of Sports Medicine (ACSM) percaya bahawa keperluan untuk cecair dan karbohidrat dapat dipenuhi dengan mengambil 600-1200 ml per jam (20-40 auns) minuman yang mengandungi karbohidrat 4-8%.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.