^

L-carnitine

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 10.08.2022
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Fungsi utama

  • Meningkatkan penggunaan asid lemak sebagai sumber tenaga.
  • Mengurangkan jumlah lemak di dalam badan.
  • Meningkatkan stamina.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7]

Secara teoritis

L-karnitin disintesis dalam badan daripada asid amino lisin dan methionine. Ia didapati dalam makanan haiwan (daging, produk tenusu) dan, pada tahap yang lebih rendah, produk tumbuhan. Ini adalah asid karboksilat rantai pendek yang mengandungi nitrogen. Kira-kira 90% karnitin memasuki badan adalah dalam tisu otot. Secara teorinya, suplemen karnitin dapat meningkatkan pengoksidaan asid lemak dengan memudahkan pengangkutan asid lemak rantaian panjang di mitokondria. L-karnitin juga boleh memudahkan pengoksidaan piruvat, yang meningkatkan penggunaan glukosa dan mengurangkan pembentukan asid laktik semasa senaman.

Keputusan penyelidikan

Keputusan mengkaji aditif L-carnitine tidak membuktikan kesan ergogeniknya. Trappe et al. Kesan suplemen L-carnitine pada perenang dinilai untuk menentukan sama ada L-karnitin akan meningkatkan indeks, mengurangkan pengumpulan asid laktik. Subjek adalah 20 perenang lelaki dari pasukan universiti yang telah menjalani latihan selama 16 minggu sebelum percubaan.

Subjek dilakukan 5 ulangan jarak 100-halaman dengan tempoh pemulihan selama 2 minit antara perenang sebelum dan selepas satu minggu mengambil tambahan L-carnitine. Kumpulan yang menggunakan suplemen pada pagi dan petang, menerima 236 ml minuman sitrus mengandungi 4 g L-carnitine. Kumpulan yang menggunakan plasebo menerima jumlah minuman jeruk yang sama, tetapi tanpa L-karnitin. Dalam berenang akhir, tidak ada perbezaan antara kedua-dua kumpulan untuk asid laktik, pH darah, dan kelajuan berenang, menunjukkan bahawa penggunaan L-carnitine tidak meningkatkan prestasi.

Greig et al. Mengkaji kesan suplemen L-carnitine keupayaan maksimum dan submaximal untuk melaksanakan latihan. Dalam dua ujian berasingan, dua kumpulan orang yang tidak terlatih menerima sama ada 2 g L-carnitine sehari atau plasebo selama dua minggu. Keupayaan untuk melaksanakan latihan telah dinilai menggunakan ergometri berterusan. Terdapat sedikit penambahbaikan dalam nilai submaximal pada 50% V02max dalam ujian L-carnitine. Walau bagaimanapun, kadar denyutan jantung sedikit lebih rendah untuk apa-apa intensiti senaman semasa penekanan fizikal maksimum dalam kumpulan L-carnitine. Para penyelidik membuat kesimpulan bahawa penambahan L-karnitin sedikit meningkatkan prestasi atau tidak bertambah baik sama sekali.

Cadangan

Hasil kajian banyak aditif L-carnitin menafikan manfaat ergogeniknya, tetapi kajian lanjut diperlukan. Walaupun L-carnitine adalah tambahan nampaknya tidak berbahaya, dikhuatiri ia mungkin dipalsukan dan mungkin termasuk D-carnitine, yang boleh menjadi toksik, kerana habis L-carnitine dan membawa kepada kekurangan carnitine.

Perhatian!

Untuk memudahkan persepsi maklumat, arahan ini untuk menggunakan ubat "L-carnitine" diterjemahkan dan dibentangkan dalam bentuk khas berdasarkan arahan rasmi untuk kegunaan perubatan ubat tersebut. Sebelum menggunakan membaca anotasi yang datang terus ke ubat.

Penerangan yang disediakan untuk tujuan maklumat dan bukan panduan untuk penyembuhan diri. Keperluan untuk ubat ini, tujuan rejimen rawatan, kaedah dan dos ubat hanya ditentukan oleh doktor yang hadir. Ubat-ubatan sendiri berbahaya untuk kesihatan anda.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.