^
A
A
A

Pengambilan karbohidrat semasa senaman

 
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 19.10.2021
 
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Pemakanan karbohidrat semasa beban 1 jam memberikan atlet dengan masa loading yang lebih lama dan / atau jeritan lebih kuat pada akhir beban. Coyle et al. Membuktikan bahawa penggunaan karbohidrat semasa berbasikal pada 70% V02max menyebabkan keletihan selama 30-60 minit kemudian.

Coyle et al. Berbanding kesan pemakanan karbohidrat pada permulaan keletihan dan mengurangkan kecekapan penunggang basikal. Karbohidrat membenarkan atlet untuk melanjutkan masa beban dengan purata 33 min (152 min berbanding dengan 126 min) sehingga keletihan dicapai. Diet ini mengekalkan tahap glukosa darah tinggi.

Coyle et al. Diukur juga indeks perlumbaan basikal yang panjang dan intensif ini di latar belakang pemakanan karbohidrat dan tanpa itu. Pada masa yang sama tanpa pengambilan keletihan karbohidrat berlaku 3 jam kemudian dan didahului oleh penurunan kadar glukosa darah. Apabila penunggang basikal diberi karbohidrat pada masa pengambilan makanan, tahap glukosa darah stabil, dan para atlet dapat memanjangkan masa perjalanan dengan tambahan 1 jam, sebelum keletihan. Kedua-dua kumpulan menggunakan glikogen otot pada kadar yang sama, dan ketahanan meningkat dengan mengekalkan tahap glukosa darah, dan bukannya mengekalkan glikogen.

Pemakanan karbohidrat mengekalkan tahap glukosa dalam darah pada masa glycogen menyimpan dalam otot semakin berkurangan.

Ciri-ciri menjalankan dengan pemakanan karbohidrat dan tanpa itu juga dinilai. Semasa perlumbaan 40 km di musim panas Millarg-Stafford et al. Ditentukan bahawa pemakanan karbohidrat (55 g-h) meningkatkan tahap glukosa darah dan membolehkan pelari 5 km terakhir untuk berjalan dengan lebih cepat daripada perlumbaan tanpa mengambil karbohidrat. Dalam jangka pada treadmill pada 80% V02max Wilbert dan Moffatt mendapati bahawa masa berjalan semasa pengambilan karbohidrat (35 g-h) adalah lebih lama sebanyak 23 min (115 min) daripada tanpa karbohidrat (92 min).

Pemakanan karbohidrat juga boleh meningkatkan prestasi dalam sukan yang memerlukan perhentian dan trafik (bola sepak, bola keranjang), di mana usaha yang intensif dan jangka pendek diperlukan. Davis et al. [26] menilai kesan pemakanan karbohidrat pada indeks semasa perlumbaan basikal yang sengit dengan gangguan. Atlet melakukan jeritan satu minit berulang pada 120-130% V02max, dipisahkan dengan 3 minit berehat, sebelum munculnya keletihan. Sebelum permulaan perlumbaan dan setiap 20 minit semasa itu, atlet mengambil sebahagian daripada minuman sedatif atau minuman 6% karbohidrat-elektrolit, yang memberikan 47 gram karbohidrat sejam. Masa purata untuk keletihan dalam mengambil karbohidrat adalah 89 minit (21 kali ganda) berbanding dengan 58 minit (14 jerks) dalam kes plasebo. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa manfaat pemakanan karbohidrat tidak terhad kepada peningkatan tempoh latihan sengit.

Peningkatan pemakanan karbohidrat sebelum pemuatan adalah sebagai tambahan kepada indeks yang diperolehi dengan suapan karbohidrat semasa beban. Wright et al. [27] menunjukkan bahawa penunggang basikal yang menerima karbohidrat selama 3 jam untuk memuatkan dan zo masa itu, yang mampu membawa beban dari masa ke masa yang panjang (289 min), tidak seperti mereka yang menerima karbohidrat atau hulu beban (236 min), atau dalam masa itu (266 minit).

Gabungan pemakanan memberikan indeks yang lebih tinggi daripada hanya karbohidrat. Walau bagaimanapun, pertumbuhan dalam pemakanan pra-karbohidrat adalah lebih rendah daripada jumlah karbohidrat yang kecil digunakan semasa latihan.

Peranan utama karbohidrat dalam minuman menggantikan air adalah untuk mengekalkan kepekatan glukosa dalam darah dan meningkatkan pengoksidaan karbohidrat. Pemakanan karbohidrat meningkatkan prestasi semasa beban 1 jam atau lebih, terutamanya apabila kedai glikogen otot boleh diabaikan.

Malah, penggunaan karbohidrat dan penggantian air dengan minuman meningkatkan prestasi sukan.

Belois dan Coyle menilai kesan cecair dan karbohidrat secara individu dan digabungkan semasa perlumbaan sepeda intensif selama 1 jam. Dalam empat ujian, atlet menerima: 1330 ml air, yang diisi semula 79% daripada peluh; 1330 ml cecair dengan 79 g karbohidrat; 200 ml air, yang menambah 13% daripada peluh; 200 ml cair dengan 79 g karbohidrat. Apabila sejumlah besar cecair atau 79 gram karbohidrat diberikan secara berasingan, setiap atlet meningkatkan skor sebanyak 6% berbanding ujian plasebo. Apabila sejumlah besar cecair dan karbohidrat digunakan dalam kombinasi, indeks meningkat sebanyak 12%.

Coyle dan Montain menawarkan atlet untuk meningkatkan prestasi mengambil 30-60 gram (120-240 kcal) karbohidrat setiap jam. Jumlah ini boleh diperoleh sama ada dari produk atau daripada cecair kaya karbohidrat.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.