^

Makanan bayi untuk jisim otot

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 16.10.2021
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Tidak perlu berfikir bahawa otot-otot yang kuat adalah sekeping masa pasca Soviet kita. Atlet, pengangkat angkat berat di USSR prihatin terhadap pengumpulan jisim otot tidak kurang daripada pembina badan moden. Itulah satu lagi perkara yang dietetika dan industri belum berada pada tahap yang sama seperti sekarang.

Pemakanan sukan tidak ada sebelum ini, dan jika seseorang itu bernasib baik untuk mendapatkannya "kerana bukit kecil itu," maka banyak wang yang dibawa kepadanya. Dan apa yang diperlukan terlebih dahulu untuk pertumbuhan otot. Sudah tentu protein yang dituangkan dalam produk tenusu, daging, telur, serta makanan bayi yang murah tetapi sempurna.

Ya, ada kalanya makanan untuk anak-anak benar-benar berkualiti dan sangat murah, yang mana ahli sukannya menyukainya. Produk yang semulajadi membantu menanam dan meningkatkan berat badan kepada anak-anak muda. Tetapi pemberi angkat berat, yang memberi makan makanan bayi untuk kedua-dua pipi, tidak mengadu tentang kekurangan keuntungan otot.

Jadi gagasan menggunakan makanan bayi untuk satu set jisim otot jauh dari baru. Tetapi berapa banyak yang relevan hari ini, kita masih perlu memikirkannya.

Hakikatnya adalah bahawa penyelidik baru-baru ini menuntut pembeli meragukan kualiti beberapa produk dari kumpulan makanan bayi. Oleh itu, tidak semua campuran berkhasiat menjadi seimbang dan semula jadi. Ini kebimbangan ibu bapa. Harus juga memberi amaran kepada para atlet yang juga memperjuangkan kesesuaian diet.

Tetapi masalah utama tidak semudah itu. Tidak semestinya apa yang berguna untuk kanak-kanak, membawa manfaat yang sama kepada orang dewasa. Ya, terdapat banyak protein dalam makanan bayi, tetapi karbohidrat dan lemak juga dalam jumlah tinggi. Lagipun, makanan bayi direka untuk mengembangkan badan bayi, bukan hanya pada otot.

Bahaya makanan bayi untuk atlet adalah ia menyumbang kepada pertumbuhan lapisan lemak. Iaitu, jika ia diambil pada hari-hari ketika tidak ada latihan, atau pada waktu petang ada bahaya dari waktu ke waktu untuk menyembunyikan keindahan otot di bawah lapisan lemak yang sukar dibuang. Dan jika anda mengambil kira juga ciri-ciri binaan itu, maka endomorphs makanan sedemikian tidak sesuai sama sekali. Keputusan dalam mana-mana akan mengecewakan.

Untuk mengatakan bahawa makanan bayi tidak boleh digunakan untuk mendapatkan jisim otot akan menjadi tidak adil, kerana diet dengan penyertaannya adalah sangat konsisten dengan matlamat ini. Tetapi hasil tanpa "kesan sampingan" pada pinggang dan sisi hanya dapat dicapai dengan betul mengambil kucing bayi.

Dipercayai bahawa untuk pertumbuhan jisim otot selama 1 kali anda perlu makan 150 g makanan bayi dalam bentuk serbuk, menyebarkan jisim air atau susu yang lazat. Tetapi apa yang mendapat atlet? Bergantung kepada jenama produk dan usia yang dimaksudkan formula susu, 100 g serbuk boleh mengandungi 5 hingga 12 g protein. Berapa lama masa untuk makan makanan bayi untuk menampung keperluan harian protein?

Tetapi ada satu lagi nuansa - ini adalah kandungan lemak dan karbohidrat. 100 g produk yang sama mungkin mengandungi kira-kira 4-5 g lemak dan 60-80 g karbohidrat. Ternyata, ia bukan koktel protein, tetapi sesuatu yang dekat dengan diet karbohidrat. Selain itu, dalam formula susu untuk bayi terdapat hanya susu (kasein) dan protein whey, dan untuk kanak-kanak yang lebih tua, terdapat juga sayuran. Mengenai protein haiwan yang lengkap, diperoleh daripada daging, tidak ada persoalan.

Tetapi berapa banyak diet ini untuk orang dewasa, soalan besar. Ya, makanan bayi mengandung banyak vitamin dan mineral yang berguna, tetapi jumlahnya dapat dihitung untuk anak kecil, dan bukan untuk orang dewasa dengan kebutuhan fisiologis yang sama sekali berbeda. Dan jika anda juga mengambil kira bahawa beban fizikal yang besar hanya menyumbang kepada kehilangan bahan-bahan yang paling berguna, ternyata keperluannya lebih besar.

Makanan bayi, walaupun dianggap seimbang, tidak dapat menggantikan diet biasa lelaki atau perempuan dewasa. Ia hanya boleh digunakan sebagai suplemen, sebagai sumber protein mudah dicerna dan suplemen tenaga. Tetapi suplemen ini berguna terutamanya sebelum latihan dan dalam kes-kes yang jarang berlaku selepas itu. Selebihnya diet harus terdiri daripada protein haiwan yang lengkap. Tetapi dengan lemak dan karbohidrat anda perlu berhati-hati, kerana sesetengah tubuh mereka telah menerima makanan bayi.

Jika anda mengamalkan pemakanan untuk mendapatkan jisim otot menggunakan makanan bayi, maka anda harus memberi pilihan untuk mengeringkan campuran untuk yang paling muda, kerana hanya di sini anda boleh mencari protein susu yang dicerna dengan jumlah yang betul. Protein tumbuhan tidak menunjukkan kecekapan hebat yang sama seperti perangsang pertumbuhan otot.

Tetapi jika anda membandingkan komposisi pemakanan kanak-kanak dan sukan, anda boleh mencari semua komponen yang sama: protein whey dan kasein, tetapi tanpa penambahan lemak dan karbohidrat, yang mungkin tidak diperlukan. Sekurang-kurangnya komponen ini sangat murah hati dengan banyak produk makanan, jadi tidak ada kekurangan lemak dan karbohidrat walaupun dalam diet biasa. Jadi apakah makanan terbaik untuk atlet?

Seseorang, selepas melihat pada tanda harga di kedai-kedai pemakanan sukan, akan mengatakan bahawa ia adalah lebih rendah harga untuk formula bayi yang lebih murah. Nah, ibu muda tentang kualiti bajet campuran yang berkualiti boleh bersaing dengan elit sukan, dan akan betul.

Masa Soviet telah tenggelam bersama dengan harga murah untuk barangan untuk masa depan negara, dan kini senarai harga dengan puluhan dan juga ratusan hryvnias untuk satu pakej makanan bayi melihat kami dari rak kedai. Mungkin tanda harga ini masih lebih rendah daripada yang menghiasi rak kedai pemakanan sukan, tetapi anda perlu mempertimbangkan penggunaan produk tersebut. Menurut maklum balas daripada atlet yang menggunakan  diet untuk satu set jisim otot  dan minuman protein, makanan bayi, akhirnya ia sentiasa ternyata bahawa produk Specialty untuk orang dewasa dari segi ekonomi campuran nutrien berfaedah untuk kanak-kanak, walaupun kos yang tinggi untuk pembungkusan pemakanan sukan.

Jadi, betapa bermanfaatnya untuk kembali kepada pemakanan kanak-kanak di zaman kita, apabila terdapat banyak produk yang berkesan dan semulajadi yang ditujukan untuk atlet, semua orang memutuskan untuk diri mereka sendiri. Ia adalah agak mustahil untuk formula ectomorphs bayi dan akan menjadi satu pelaburan yang berbaloi, membantu untuk mengukir badan anda, tetapi yang lain harus berfikir dua kali sebelum ini untuk menjalankan eksperimen yang sama, kecuali jika matlamat mereka bukan untuk "penebat" dengan mengorbankan simpanan lemak.

trusted-source[1], [2], [3]

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.