^

Magnesium

, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 10.08.2022
Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Tidak ramai yang tahu peranan penting yang dimainkan oleh magnesium (Mg) dalam tubuh manusia. Selepas air dan oksigen, ia dianggap sebagai salah satu unsur yang paling penting dalam badan. Lebih daripada 350 reaksi kimia tidak boleh lulus tanpa penyertaan magnesium, dan mereka sangat penting untuk berfungsi normal badan.

Ciri-ciri umum magnesium

Magnesium dalam tubuh manusia adalah mineral penenang dan anti tekanan. Magnesium didapati dalam klorofil dalam tumbuh-tumbuhan, dan juga merupakan komponen yang sangat penting bagi tulang dan gigi. Magnesium dalam kombinasi dengan klorin terkandung dalam air laut, dan biasa - dalam bentuk ion.

Dalam tubuh manusia mengandungi magnesium kira-kira 20 - 30 g Dalam cecair badan terdapat kira-kira 1% magnesium, dalam tisu tulang - 40%, dalam tisu - kira-kira 59%.

trusted-source[1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8]

Berapa banyak magnesium diperlukan setiap hari?

Sekitar 400-500 mg - itulah yang anda perlu guna magnesium sehari untuk orang dewasa.

trusted-source[9], [10], [11], [12], [13], [14], [15]

Di bawah keadaan apa yang mungkin memerlukan peningkatan magnesium?

Selalunya, disyorkan untuk meningkatkan pengambilan magnesium oleh pembina badan dan atlet, serta kepada anak-anak semasa pembentukan tisu baru (bayi, bayi). Wanita hamil juga perlu meningkatkan pengambilan magnesium harian mereka. Begitu juga dengan orang yang mempunyai pengambilan protein yang tinggi, di bawah tekanan dan mengambil ubat diuretik.

Penyerapan magnesium

Hanya sebatian magnesium organik yang diserap dalam badan kita. Mereka adalah laktat magnesium atau sitrat. Mereka diserap dalam duodenum atau di kolon. Natrium sulfat, sebagai garam tak organik, diserap dengan sangat buruk.

Sekiranya terdapat lebihan lemak, kalsium (Ca), natrium (Na) dan fosforus (P) dalam badan, penyerapan magnesium boleh menjadi sangat rendah. Walaupun serat diet mengikat magnesium, ia boleh hilang dengan lebihan kalium (K), kafein dan alkohol serta pengeluaran air kencing.

trusted-source[16], [17], [18], [19]

Kesan bermanfaat magnesium pada badan

Fungsi normal lebih daripada 300 enzim berlaku terima kasih kepada magnesium.

Bersama dengan fosforus (P) dan kalsium (Ca), magnesium terlibat dalam pembentukan tulang. Magnesium membantu untuk mensintesis protein dan lemak, adalah perlu untuk pertukaran glukosa, pengangkutan pelbagai bahan, terlibat dalam pembebasan tenaga. Terima kasih kepada magnesium, protein disintesis, maklumat keturunan dihantar, dan impuls saraf berlalu. Magnesium diperlukan untuk fungsi normal sistem kardiovaskular, dan jika dimakan dalam dos yang betul, ia akan mengurangkan kemungkinan penyakit jantung dan serangan jantung.

Magnesium mampu membersihkan badan bahan toksik, menurunkan tahap kolesterol, dan menormalkan kerja otot. Dia, bersama dengan vitamin B6, boleh menghalang pembentukan batu ginjal. Jika tidak ada magnesium yang mencukupi, maka batu ginjal terdiri daripada sebatian kalsium (Ca) dengan fosforus (P), dan jika tidak cukup vitamin B6, kalsium (Ca) dan asid oksalik tidak mencukupi.

Magnesium adalah bahan anti-stres. Malah garamnya digunakan untuk melambatkan pertumbuhan tumor malignan. Sekiranya anda sering berasa penat, anda hanya perlu membeli ubat yang mengandungi magnesium di farmasi - mereka akan membantu mengatasi keletihan.

Interaksi Magnesium dengan unsur-unsur lain dalam tubuh

Bersama dengan fosforus (P) dan natrium (Na), magnesium menyediakan otot dan aktiviti saraf badan. Vitamin D terlibat dalam meningkatkan keberkesanan magnesium. Vitamin B6 dengan kalium (K) meningkatkan penyerapan magnesium, dan dengan potasium magnesium yang cukup (K) dapat dikekalkan dalam sel-sel. Magnesium dan kalsium (Ca) dalam badan adalah sangat saling berkaitan. Jika ia tidak mempunyai magnesium, maka kalsium (Ca) akan didepositkan di organ dan dinding pelbagai kapal. Kalsium (Ca) juga boleh ditangguhkan sekiranya terdapat kekurangan vitamin E dalam badan.

Nisbah kalsium (Ca) dan magnesium dalam badan perlu 1: 0.6, jika tidak, kekurangan kalsium akan diekskresikan dalam air kencing dengan kekurangan magnesium, dan jika kalsium melebihi (Ca), kekurangan magnesium.

trusted-source[20], [21], [22], [23], [24]

Tanda-tanda Kekurangan Magnesium

Pada manusia, kekurangan magnesium ditunjukkan oleh pening insomnia, perasaan tidak enak, rasa tidak puas hati, keletihan dan sensitiviti yang meningkat terhadap bunyi bising. Untuk kesakitan di kepala, kejang perut dan cirit-birit yang teruk, anda harus berjumpa dengan doktor, kerana mungkin ini adalah tanda-tanda kekurangan magnesium., , Tanda-tanda kekurangannya juga termasuk: kerosakan jantung,, melompat tekanan, kekejangan otot, kuku rapuh dan kekejangan. Jika anda melihat tanda-tanda sedemikian, rujuk doktor anda dan dia akan memberitahu anda bagaimana untuk memulihkan tahap magnesium dalam badan.,

trusted-source[25], [26], [27], [28], [29]

Tanda-tanda Magnesium Berlebihan dalam Tubuh

Orang yang mempunyai lebihan magnesium dalam badan mungkin mengalami: cirit-birit, kelesuan, kehilangan koordinasi, kesukaran berbicara dan mengantuk. Magnesium mungkin mempunyai lebihan, sebagai contoh, apabila mengambil ubat yang mengandung magnesium, melainkan, tentu saja, tidak mengimbanginya dengan sejumlah kalsium (Ca).

trusted-source[30], [31], [32]

Kesan ke atas kandungan magnesium dalam makanan

Sebarang pemprosesan produk sangat mengurangkan kandungan magnesium di dalamnya. Dan semua kerana selepas merendam produk dengan air tepu dengan magnesium, tidak lagi digunakan. Di samping itu, rawatan kimia sayur-sayuran dari perosak dapat mengurangkan penyerapan magnesium dari tanah.

trusted-source[33], [34], [35], [36]

Kenapa kekurangan magnesium berlaku?

Kekurangan magnesium dalam badan berlaku apabila penyakit buah pinggang, dengan cirit-birit, semasa mengambil ubat kontraseptif dan estrogen, mengambil diuretik, asid folik, sejumlah besar kafein dan alkohol. Sebilangan besar magnesium diekskresikan apabila adrenalin dikeluarkan dalam keadaan yang tertekan. Ketara mengurangkan jumlah magnesium boleh kelaparan, toksikosis atau diabetes. Dengan peluh berat, magnesium juga boleh dihapuskan dari badan.

Makanan apa yang mengandungi magnesium?

Untuk meningkatkan tahap magnesium dalam badan, anda harus menggunakan lebih banyak bijirin seperti oat, bubur barli, soba dan bijirin. 

Mereka akan mengisi badan anda dengan 130 hingga 260 mg magnesium. Kacang juga kaya dengan magnesium, contohnya, kacang mete mengandungi sehingga 270 mg magnesium, kacang pain - 234 mg, badam - 235 mg, pistachios - 200 mg, dan kacang - 180 mg magnesium. Secara luar biasa, kale laut juga mengandungi banyak magnesium - sehingga 170 mg. Gunakan produk ini dan anda tidak akan tahu penyakit apa!

Perhatian!

Untuk memudahkan persepsi maklumat, arahan ini untuk menggunakan ubat "Magnesium" diterjemahkan dan dibentangkan dalam bentuk khas berdasarkan arahan rasmi untuk kegunaan perubatan ubat tersebut. Sebelum menggunakan membaca anotasi yang datang terus ke ubat.

Penerangan yang disediakan untuk tujuan maklumat dan bukan panduan untuk penyembuhan diri. Keperluan untuk ubat ini, tujuan rejimen rawatan, kaedah dan dos ubat hanya ditentukan oleh doktor yang hadir. Ubat-ubatan sendiri berbahaya untuk kesihatan anda.

Translation Disclaimer: The original language of this article is Russian. For the convenience of users of the iLive portal who do not speak Russian, this article has been translated into the current language, but has not yet been verified by a native speaker who has the necessary qualifications for this. In this regard, we warn you that the translation of this article may be incorrect, may contain lexical, syntactic and grammatical errors.

You are reporting a typo in the following text:
Simply click the "Send typo report" button to complete the report. You can also include a comment.