Fact-checked
х

Semua kandungan iLive disemak secara perubatan atau fakta diperiksa untuk memastikan ketepatan faktual sebanyak mungkin.

Kami mempunyai garis panduan sumber yang ketat dan hanya memautkan ke tapak media yang bereputasi, institusi penyelidikan akademik dan, apabila mungkin, dikaji semula kajian secara medis. Perhatikan bahawa nombor dalam kurungan ([1], [2], dan lain-lain) boleh diklik pautan ke kajian ini.

Jika anda merasakan bahawa mana-mana kandungan kami tidak tepat, ketinggalan zaman, atau tidak dipersoalkan, sila pilih dan tekan Ctrl + Enter.

Sindrom Catatonic

Pakar perubatan artikel itu

Ahli psikologi
, Editor perubatan
Ulasan terakhir: 11.04.2020

Fenomena psikiatri, bentuk kegilaan khusus, yang pertama digambarkan sebagai penyakit bebas K. Kolbaum pada akhir abad XIX. Dia juga memiliki pengarang nama: catatonia, berasal dari bahasa Yunani purba κατατείνω - untuk ketegangan. Manifestasi utama dari keadaan ini adalah pelanggaran tonus otot tubuh, ketegangannya bersamaan dengan gangguan kuat yang dikehendaki.

Kemudian, sindrom kucingatonik dikaitkan dengan psikosis skizofrenia. Sekarang diketahui bahawa catatonia boleh berkembang, di samping skizofrenia, dengan banyak gangguan mental, serta penyakit neurologi dan umum dan keracunan, neoplasma dan trauma otak.

trusted-source[1], [2], [3], [4]

Epidemiologi

Kelaziman catatonia di kalangan penduduk dunia tidak diketahui, pelbagai kajian melaporkan data yang sama sekali berbeza.

Terdapat bukti bahawa kira-kira 5-10% daripada skizofrenia mengalami gejala katatonia. Walaupun manifestasi catatonik masih dipertimbangkan dalam konteks skizofrenia, dalam beberapa kajian moden, di antara sampel pesakit dengan sindrom kucingatonik, sembilan hingga sepuluh individu dengan gangguan afektif mempunyai hanya satu skizofrenia.

Diasumsikan bahawa di kalangan golongan muda yang mengalami gangguan autistik, gejala-gejala catatonia didapati pada setiap keenam hingga kelapan.

Di hospital hospital psikiatri, menurut data yang berbeza, terdapat 10 hingga 17% pesakit dengan catatonia. Peranan faktor etnik dalam perkembangan sindrom ini tidak diketahui.

Dalam pesakit wanita dan lelaki, kejadian catatonia hampir sama, hanya idiopatik yang lebih biasa di kalangan wanita.

Sarkoma kucingatonik individu yang berisiko boleh berlaku pada usia berapa pun, tetapi pada kanak-kanak dan orang tua adalah kurang biasa daripada generasi muda. Pada dasarnya catatonia menunjukkan dalam skizofrenia pada permulaan manifestasi penyakit yang mendasari dari 16 hingga 40 tahun.

trusted-source[5], [6], [7], [8], [9], [10], [11], [12]

Punca catatonia

Apa sebenarnya proses yang berlaku di otak menyebabkan keadaan catatonik pada masa ini tidak diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, kecacatan intrauterin korteks serebrum dalam janin boleh membawa kepada skizofrenia, gangguan mental yang lain. Kecenderungan keturunan tidak dikecualikan.

Gejala Catatonic diperhatikan pada orang dengan gangguan fungsi keseimbangan saling glutamatergic gangguan kortikal dan subcortical antara pengujaan dan perencatan, kekurangan fungsi asid γ-aminobutyric, sekatan reseptor dopamin postsynaptic.

Juga, dalam autopsi si mati dengan sindrom kucingatonik, anomali struktur unsur-unsur frontal otak (lubang-lubang otak besar, pertengahan dan rendah frontal gyri) diturunkan.

Catatonia bukan unit nosologi bebas. Selain anomali kongenital dan patologi obstetrik, antara sebab-sebab yang menyebabkan sindrom ini adalah gangguan organik yang diperolehi akibat penyakit, kecederaan dan keracunan.

trusted-source[13], [14], [15], [16], [17]

Faktor-faktor risiko

Yang disebut spektrum catatonik penyakit di mana perkembangan catatonia kemungkinan besar adalah terpilih.

Di tempat pertama - gangguan mental, dan pelanggaran keadaan emosi ( mempengaruhi ) datang ke hadapan, terutamanya kemurungan mendalam dan mania, bahkan lebih awal daripada skizofrenia. Pelbagai penyakit ini termasuk psikososial selepas trauma dan post-natal, neurosis histeris, gangguan autistik. Sindrom catotonik diperhatikan dalam pesakit yang cacat mental dan kanak-kanak dengan gangguan perkembangan mental.

Orang yang mempunyai encephalitis, strok, dan kecederaan otak trauma, mengalami epilepsi dan tumor bahan otak, dan sindrom Tourette mempunyai kemungkinan yang tinggi untuk membangunkan negeri catatonic.

Sebagai faktor risiko untuk sindrom ini dianggap antara gangguan kongenital dan diperolehi proses metabolik, yang membawa kepada kekurangan natrium atau cyanocobalamin, lebihan tembaga ( penyakit Wilson ), neonatal amavroticheskaya kebodohan.

Endokrin kronik dan patologi autoimun, penyakit onkologi, penyakit Verlhof, AIDS, demam kepialu boleh membawa kepada perkembangan kucingatonia. Juga, keadaan ini boleh menjadi akibat daripada hipoksia, strok haba, penyakit yang teruk yang dialami pada zaman kanak-kanak, khususnya, serangan reumatik.

Sindrom Catatonic terbentuk dalam penagih kemabukan akibat karbon monoksida dan gas ekzos, sebagai kesan sampingan sudah tentu terapeutik blockers dopamine reseptor (neuroleptics), anticonvulsants, kortikosteroid, antibiotik ciprofloxacin, disulfiram (perubatan untuk rawatan ketagihan arak), relaxant otot komponen aktif cyclobenzaprine. Pembatalan tiba-tiba clozapine antipsychotic dan anticonvulsants Dofaminomimetiki, Kumpulan ubat benzodiazepine boleh menyebabkan keadaan ini.

Dalam beberapa kes, tidak diketahui apa yang mencetuskan perkembangan catatonia - sindrom katatonik idiopatik.

trusted-source[18], [19], [20], [21]

Patogenesis

Mekanisme pembangunan negeri ini juga merujuk kepada bidang andaian, tetapi terdapat beberapa.

Sebagai kesan terapeutik disebut dalam merawat Catatonia diperhatikan apabila memohon kumpulan persediaan benzodiazepine, ia dijangkakan bahawa fungsi asas gangguan psikomotor terletak defisit γ-aminobutyric asid (GABA), yang merupakan perencatan neurotransmitter utama dalam korteks serebrum. Benzodiazepin menormalkan fungsi-fungsi nukleus basal, memberi kesan kepada reseptor GABA, meningkatkan pertalian asid kepada neuron otak. Satu lagi andaian yang sama juga berkaitan dengan peningkatan aktiviti pemancar-glutamat yang menarik.

Apabila percubaan untuk merawat catatonia dengan neuroleptik, kejayaan tidak dicapai, malah kemerosotan dalam keadaan pesakit diperhatikan. Prosiding dari ini, terdapat hipotesis bahawa catatonia timbul dari blokade reseptor dopaminergik seketika dan besar-besaran. Selain itu, rawatan dengan perangsang dopamin biasanya berjaya, dan juga - terapi electroconvulsive (kejutan elektrik) juga menggalakkan pembebasan reseptor dopaminergik.

Sindrom pengeluaran atipikal clozapine neuroleptic ditunjukkan sebagai Catatonia, punca yang dikaitkan dengan pengeluaran cholinergic dan serotonin reseptor, dan oleh itu meningkatkan aktiviti sistem ini.

Pesakit yang kronik sindrom soprovozhdyuschemsya catatonic dinyatakan gangguan fungsi bersuara di tomograms menggunakan diagnosis PET mendedahkan gangguan metabolik dua hala di bahagian atas kawasan thalamic pertengahan otak dan lobus frontal otak kortikal.

Penyelidik telah mengasingkan sejenis khas Catatonia autistik, diperhatikan dalam orang terjejas pembangunan mental, dalam patogenesis daripada yang dianggap tidak mencukupi γ-aminobutyric asid, gangguan dalam struktur kecil, otak kecil dan kecenderungan genetik disebabkan oleh kehadiran gen pada lengan panjang kromosom belas.

Penyakit epilepsi anekdot dalam bentuk sindrom kucingaton (ictal catatonia) dianggap disebabkan oleh luka otak penderaan ( sistem limbik ).

Hipotesis ini didasarkan pada pemerhatian sebenar pesakit, tindak balas mereka terhadap ubat-ubatan dan kajian diagnostik. Satu lagi anggapan adalah berdasarkan fakta bahawa sindrom kucingatonik kini diperhatikan pada pesakit dengan penyakit mental dan umum dalam keadaan yang teruk (mati). Kobongan kucingaton dilihat sebagai tindak balas seram, yang disebabkan oleh rasa kematian yang akan berlaku. Dalam apa-apa negeri jatuh mangsa haiwan apabila bertemu dengan pemangsa.

trusted-source[22], [23], [24], [25], [26], [27]

Gejala catatonia

Tanda-tanda awal kucingatonia yang akan timbul mencetuskan kesan kenaikan anomali ciri ciri individu. Dalam tempoh prodromal, pesakit lebih daripada biasanya ditutup, hampir semua masa yang dibelanjakan semata-mata, kesal kerana cuba melibatkannya dalam apa-apa tindakan umum. Dia sering mengadu mengenai kesulitan dengan tidur, sakit kepala, kelemahan, kemustahilan apa-apa tindakan yang bersungguh-sungguh.

Kemudian, mood berubah dengan ketara, keresahan timbul, pelbagai khayalan dan penglihatan, kebas kelamin dan seluruh tubuh, persepsi realiti berubah, penentangan negatif tumbuh, pesakit dapat menolak dan memakannya dengan sepenuhnya.

Ramai simptom sindrom kucingatonik diterangkan, sesetengah daripada mereka adalah ciri-ciri gangguan mental yang berbeza, kompleks gejala lengkap dalam satu pesakit tidak semestinya diperlukan. Ciri-ciri tanda klinikal bergantung kepada jenis sindrom dan umur pesakit.

Dalam tempoh keadaan catatonik, berikut boleh diperhatikan:

 • kegelisahan - gabungan hartanah penuh dan ketiadaan apa-apa jenis hubungan dengan pesakit (mutism), sementara pada dasarnya keupayaan untuk bertutur pesalah dipelihara, kadang kala terdapat satu gejala - estet atau mutasi;
 • negativisme - pesakit menahan percubaan untuk memberikan tubuhnya kedudukan yang berbeza, sementara daya tahan otot yang berkuat kuasa sama dengan usaha luaran;
 • kebencian kepada orang lain, kakitangan perubatan (aversia) - pesakit tidak bertindak balas terhadap rawatan, berpaling, sepanjang jalan yang menunjukkan keengganan untuk dihubungi;
 • katalepsia (fleksibiliti berlilin) - satu pengekalan luar biasa panjang rumit, kedudukan yang sangat tidak selesa, yang boleh memberikan pesakit doktor, di samping itu, pesakit itu sendiri sering mengambil keadaan yang pelik dan tidak selesa di dalamnya untuk masa yang lama;
 • penyerahan dibawa ke automatisme - pesakit melakukan segala-galanya dengan ketepatan yang luar biasa, badan yang menolak secara tidak langsung menerima apa-apa pose yang paling tidak selesa tanpa rintangan, tetapi sekali lagi kembali ke posisi permulaan apabila ia tidak disentuh (berbeza dengan katalis);
 • tanda "kusyen udara" - pesakit terletak dengan kepalanya ditinggikan di atas permukaan tempat tidur, seperti pada kusyen tidak kelihatan, cukup lama - menimbulkan tipikal untuk catatonia;
 • cita-cita - demonstrasi cita-cita yang luar biasa, pesakit, bersetuju, masih tidak mahu mematuhi, contohnya, tangankan doktor keluar, tetapi pada saat terakhir menariknya;
 • pengertian - pengulangan stereotaip ucapan yang sama: frasa atau ayat, kata (palalalia), suku kata individu (logoclonia);
 • logoreia - membosankan, berterusan, tidak mengasyikkan;
 • echolalia - pesakit bergema semua bunyi yang diucapkan oleh doktor;
 • echopraxia - pengulangan pergerakan seseorang;
 • menghalang pemikiran dan pergerakan - menghentikan ucapan atau pergerakan secara tiba-tiba;
 • stereotaip dan ketekunan motor - pengulangan berterusan gerakan yang tidak sama.

Pesakit mempunyai mata yang terbuka lebar, mereka merampas tangan doktor semasa pemeriksaan, jururawat atau saudara-mara, tidak membenarkan untuk menyentuh. Ciri ciri adalah peralihan segera dari keadaan bodoh ke keadaan yang terpesong dan sebaliknya, sementara pergerakannya adalah impulsif, tidak masuk akal dan tidak bermakna (melompat, bergolek, menyerang). Keseronokan ucapan diwujudkan dengan mengutuk, menyanyi, menggumam tidak jelas. Untuk merangsang kedua-dua motor dan ucapan itu adalah pengulangan yang tidak berkesudahan dari grimaces, melompat, menangis. Sesetengah pesakit bersikap sopan - semasa menyapa, membongkok. Kadang-kadang peralihan dari keadaan teruja kepada satu yang terhalang dan sebaliknya berlaku secara beransur-ansur.

Dalam kebanyakan kes, pesakit berorientasikan dengan memuaskan dalam masa dan ruang, tetapi terdapat kekeliruan, pertuturan, halusinasi, sangat beragam, seketika atau dengan perkembangan secara beransur-ansur.

Tahap-tahap yang teruk dicirikan oleh gejala seperti mutism dan hartanah, penindasan negatif, postur megah, keengganan untuk makan, ketegaran otot yang berpanjangan, meningkatkan gangguan pertuturan.

Selalunya di belakang keadaan yang teruja dengan kecelaruan dan halusinasi mengikuti normalisasi ringkas keadaan, kadang-kadang - begitu lama bahawa ia bersempadan dengan pemulihan.

Walau bagaimanapun, lebih sering kerongkongan catatonik kedalaman dan perkembangan yang berlainan. Dia boleh menjalani kursus kronik dengan serangan emosi yang kerap dan tiba-tiba, disertai dengan eskara yang tidak bermakna.

Kadang-kadang sindrom berlaku dalam bentuk kejang catatonik, yang dinyatakan dalam peralihan perubahan dan pengujaan.

Gejala mudah dilihat innervation vaskular: muka yang pucat pesakit serta-merta boleh menjadi merah, kadang-kadang maruah mana-mana bahagian badan - dahi, satu pipi, telinga, leher. Pesakit menurunkan berat badan, mereka mempunyai gangguan berterusan dalam tidur. Gejala-gejala lain somatik yang mengiringi Catatonia, - aritmia, meningkat air liur dan berpeluh, ruam, gatal-gatal seperti, turun naik suhu badan (pada waktu pagi dan petang), merapatkan - meningkatkan kepelbagaian murid dan tindak balas pernafasan cetek.

Kucingatonia kronik dalam penyakit jiwa, terutamanya, dalam skizofrenia pada umumnya, membawa kepada kemerosotan mental. Pada masa yang sama, dengan bentuk schizophrenia kucingatonik, pengulangan jangka panjang selepas sindrom pada 15% pesakit hampir sama dengan pemulihan mereka.

Catatonia kanak-kanak sering mempunyai tanda-tanda pola motor berirama - grimacing, berjalan dalam bulatan, jenis yang sama pergerakan tangan, kaki, batang tubuh, berlari atau berjalan di atas hujung jari kaki, di luar atau di dalam kaki, dan lain-lain Pergerakan dan tindakan ini disifatkan oleh gerak hati, sifat bisu sering diperhatikan, echopraxia, echolalia dan gangguan pertuturan lain. Selalunya, kanak-kanak mungkin menjadi Catatonia regresif - dia mula menyalin sepenuhnya tingkah laku haiwan (menjilat dirinya dan objek, iaitu tanpa bantuan peralatan makan dan sebagainya).

Perlu diambil kira bahawa sindrom catatonik tidak selalu melalui semua peringkat perkembangan yang diterangkan, dan perintah sewenang-wenangnya diperhatikan dalam pelbagai kes.

Gangguan psikomotor dalam sindrom kucingatonik diklasifikasikan sebagai pergolakan dan kegelisahan.

Negeri teruja disifatkan oleh aktiviti psikomotor dan dibahagikan kepada bentuk seperti:

 • pengujaan yang menyedihkan (dengan pemeliharaan kesedaran) - bertambah secara beransur-ansur, dalam fasa tertinggi - manifestasi sederhana; pesakit bersikap sihat, sakit hati, suasana hati yang diperhatikan, dalam bentuk pengurasan, dan bukan hipertensi; pose dan isyarat yang tidak diketahui dicatatkan, mungkin echolalia; maka kegembiraan itu bertumbuh, dan pesakit mula terus-menerus menipu, ada tindakan dorongan mengingatkan gebefrenia;
 • Rangsangan impulsif mempunyai permulaan yang teruk, berkembang dengan tiba-tiba dan cepat, dalam kebanyakan kes tindakan pesakit adalah sifat antisosial yang keras dan merosakkan; gangguan verbal (verbigeration) diperhatikan;
 • puncak bentuk sebelumnya, mencapai ke tahap kegilaan, beberapa pakar terpencil sebagai pilihan ketiga - pergolakan senyap, apabila pesakit, tidak mengeluarkan bunyi, memusnahkan segala-galanya di sekeliling, percikan pencerobohan ke atas orang lain dan juga diri sendiri.

Dengan keghairahan, otot pesakit hampir selalu tegang dan diperbudak, kadang-kadang pergerakan pasif tidak mungkin. Pesakit itu dalam keadaan substuporoznyh bergerak perlahan dan lambat dalam stuporoznyh - berbaring, duduk atau berdiri tanpa bergerak. Pesakit diam, mukanya - seperti topeng beku, ekspresi muka sering hadir, kadang-kadang pergerakan otot muka sesuai dengan afektif negeri - yang mengerutkan dahinya pesakit, ia memampatkan kelopak mata, meneran otot rahang dan leher, menarik bibirnya "paip". Dalam keadaan kronik, pesakit boleh tinggal lama, yang dikira dalam minggu dan bulan. Terdapat pecahan semua fungsi, walaupun naluri, dan - gejala gangguan sfera somatik dan sistem saraf autonomik: sianosis dan edema daripada anggota badan, hypersalivation, hiperhidrosis, seborrhea, tekanan darah rendah. Terdapat tiga bentuk kucing catatonia:

 • kataleptik - individu memegang suatu jangka masa yang panjang, selalunya luar biasa, yang diambil atau diberikan kepada orang lain (fleksibilitas waxy), sebagai contoh, terletak pada "kusyen udara", ditutup dengan selimut; ucapan yang normal dan kuat tidak menyebabkan tindak balas, tetapi boleh bertindak balas terhadap bisikan; di bawah pengaruh kegelapan dan keheningan, kegelapan kadang-kadang melemahkan dan dihubungi untuk sementara waktu menjadi mungkin (untuk bentuk ini ada kehadiran delirium dan halusinasi);
 • negativistik - pelencatan motor dikombinasikan dengan penentangan terhadap sebarang percubaan untuk mengubah postur pesakit, penentangan dapat aktif dan pasif;
 • rasa kebas - puncak perencatan dan perbudakan otot, sering dalam posisi embrio atau pada "kusyen udara", bibirnya diregangkan ke dalam tabung.

Ada interconversion satu bentuk kelengkongan atau eksitasi catatonik ke yang lain, walaupun kes-kes seperti ini jarang berlaku. Selalunya terdapat transformasi keadaan teruja untuk kegusaran dan sebaliknya, biasanya jenis yang sepadan, sebagai contoh, pengujaan menyedihkan → pemangkin cataleptik, impulsif → negativistik atau stupor dengan stupor.

Dengan adanya atau tidak adanya gangguan kesedaran, catatonia diklasifikasikan kepada spesies berikut: kosong, jelas dan onyroid.

Blank dicirikan oleh tanda-tanda biasa sindrom tanpa khayalan dan halusinasi, dan - memberi kesan: lelaran Monotone pergerakan, postur, kata-kata dan frasa, katalepsia, ehosimptomami, negatif telah - lengai (yang sabotaj permintaan pesakit), aktif (pesakit melakukan tindakan, tetapi tidak orang-orang yang adalah perlu), paradoks (ia melakukan tindakan terbalik kepada yang diperlukan). Ini jenis sindrom ditandakan kadang-kadang dengan luka-luka organik tisu otak (tumor, akibat kecederaan craniocerebral, jangkitan dan kemabukan).

Lucid (tulen) catatonia dicirikan oleh kehadiran gejala produktif (delirium, halusinasi) tanpa gangguan kesedaran. Individu itu tidak melanggar pengenalan diri, dia mengingat dan dapat menghasilkan semula peristiwa-peristiwa sebenar yang berlaku semasa tempoh yang tidak enak.

Catatonia Oneiric - berlakunya sindrom ini dengan episod delusional dan manik, halusinasi, lebih-lebih lagi, disertai dengan pening. Ia bermula dengan tiba-tiba dengan peningkatan yang ketara dalam keseronokan psikokinetik. Individu dengan cepat mengubah tingkah laku, ekspresi wajah dan muncul sifat maniak. Pergerakan adalah aktif, semulajadi, plastik, terdapat kecelaruan, aktiviti ucapan dan kekurangan keperluan untuk seorang ahli hubungan (schizophasia). Pasien mengalami pengalaman yang cerah dan berwarna-warni di dunia individu, sama sekali tidak sesuai dengan realiti - mimpi catatonik yang dicirikan oleh kehadiran plot dan penyelesaian. Individu sendiri merasakan dirinya sebagai wira utama cerita yang berlaku secara eksklusif dalam fikirannya. Mereka disertai dengan kegembiraan yang hebat, dengan pewarna emosi yang sengit, perubahan serta-merta dari pengujaan kacau hingga kegelapan. Ekspresi wajah pesakit, yang mencerminkan gangguan yang dialami olehnya dalam tidur katatonik, biasanya sangat ekspresif. Keluar dari sindrom itu, pesakit tidak mengingati apa-apa peristiwa sebenar, tetapi boleh menggambarkan "impian" nya. Tidur catatonik berlangsung dari beberapa hari hingga beberapa minggu.

Adalah dipercayai bahawa Lucid Catatonia ciri hanya untuk skizofrenia dan Oneiric - lebih biasa dalam tumor basal otak, trauma atau akut psychoses epilepsi, akibat jangkitan teruk dan kemabukan, lumpuh progresif.

Catatonia demam adalah penyakit mental akut dan diamati dalam skizofrenia dan orang yang mempunyai gangguan afektif. Manifestasi luar menyerupai penampilan satuiroid, disertai dengan perkembangan pesat bukan sahaja psikopatologi, tetapi juga gangguan somatik. Ia boleh mengambil kursus malignan jika langkah-langkah terapeutik tidak bermula dengan segera pada jam pertama perkembangan sindrom.

Gejala tertentu adalah suhu badan tinggi, yang ditunjukkan sebagai demam, mungkin terdapat lompatan suhu. Di samping itu, nadi pesakit hidupkan dan pernafasan nampaknya nada warna tanah-kelabu kulit, ciri-ciri wajah diasah, tenggelam soket mata, dahi ditutup dengan peluh, mata tidak tertumpu, mulut kering, pada lidah putih atau coklat patina.

Penyebab kematian pesakit adalah perkembangan edema serebral.

Catatonia regres paling kerap diperhatikan pada kanak-kanak. Ia kelihatan sebagai menyalin stereotaip tingkah laku haiwan.

trusted-source[28], [29], [30]

Komplikasi dan akibatnya

Ciri-ciri sindrom kucingatonik sedemikian rupa sehingga boleh menyebabkan kesan buruk bagi pesakit dan orang di sekelilingnya. Abaikan keadaan seperti itu tidak dapat dilakukan, adalah perlu pada tanda-tanda awal sindrom untuk berunding dengan doktor, dan mungkin mengidap pesakit.

Bagi kebanyakan pesakit dalam keadaan teruja, tingkah laku antisosial adalah ciri, ia boleh menyebabkan kecederaan yang serius kepada orang lain dan kepada diri sendiri, termasuk kecederaan maut.

Kegagalan untuk makan boleh menyebabkan cachexia, dehidrasi badan dan kebuluran, jika tidak diberi makan dan sakit oleh pesakit melalui siasatan. Pemakanan jangka panjang dengan cara yang tidak wajar adalah rumit oleh gangguan sistem pencernaan, gangguan keseimbangan elektrolit air, perkembangan hipoglikemia dan hypercapnia.

Pesakit dengan sindrom catatonic kerana berpanjangan berada dalam satu (sering tidak asli) Kedudukan decubitus boleh hadir, radang paru-paru hypostatic, trombosis vena, embolisme pulmonari, pneumothorax.

Kegagalan mematuhi peraturan kebersihan asas boleh menyebabkan jangkitan rongga mulut, organ genito-kencing.

Catatonia sering rumit oleh gejala autonomi, hiperthermia, disfungsi jantung, turun naik tekanan darah, kemunculan kontraksi otot, paresis dan lumpuh.

Kursus ganas sindrom catatonik biasanya membawa kepada hasil yang mematikan.

trusted-source[31], [32], [33], [34]

Diagnostik catatonia

Keadaan ini didiagnosis oleh pakar psikiatri, berdasarkan sejarah penyakit dan hasil pemeriksaan objektif.

Dasar untuk memeriksa pesakit adalah kehadiran satu atau lebih gejala sindrom catatonik. Mengambil kira kehadiran penginapan panjang bergerak dalam mana-mana satu pose (pengsan), pengujaan yang tidak normal, sifat bisu, negatif telah, daya tahan atau penyerahan automatik, postur pelik (fleksibiliti berlilin) fenomena echo, ketegaran otot, verbigeration dan autisme.

Diperlukan dilantik ujian makmal: darah - Klinikal pada glukosa, creatine, hormon tiroid, ujian fungsi hati, autoantibody, logam berat, jangkitan HIV dan Wasserman; air kencing - biasa dan untuk kehadiran bahan narkotik, ujian khusus untuk kajian fungsi ginjal. Ujian bakteriologi darah dan air kencing boleh ditetapkan.

Diagnostik instrumen dilantik berdasarkan hasil peperiksaan dan mungkin termasuk elektrokardiografi, ultrasound, elektroensefalografi, komputer dan pengimejan resonans magnetik. Sekiranya perlu, pesakit dirawat sebagai cecair cecair serebrospinal, kajian lain yang lebih spesifik boleh ditetapkan.

Catatonia adalah keadaan yang berlaku dalam pelbagai penyakit. Pertama sekali, doktor perlu mengenalpasti sebab-sebab yang dapat disembuhkan yang memainkan peranan penting dalam pilihan taktik terapi.

trusted-source[35], [36], [37], [38], [39], [40], [41], [42]

Diagnosis pembezaan

Sindrom Catatonic boleh berkembang dengan pelbagai keadaan patologi, dan pembezaan mereka adalah penting dalam perlantikan ubat untuk menormalkan keadaan pesakit.

Pertama sekali, pesakit dijangka mengalami skizofrenia, kerana sindrom kucingaton dikaitkan secara historis dengan penyakit ini. Catatonia menyedihkan di puncak pertumbuhan gejala perlu dibezakan dari subjenis seperti penyakit sebagai hebephrenia a - mengalami borang ini penyakit tersebut berfungsi kebudak-budakan, meringis, meringis, keadaan emosi mereka tidak stabil. Untuk diagnosis skizofrenia catatonic (dengan HIC-10), sekurang-kurangnya salah satu daripada gejala utama Catatonia (pengsan / pergolakan, pembekuan dalam pelbagai jawatan / fleksibiliti berlilin / otot enserfment, negatif telah / arahan automasi) perlu direkodkan dalam pesakit diteruskan untuk sekurang-kurangnya dua minggu.

Untuk gangguan afektif, kriteria diagnostik adalah manifestasi yang paling melampau - stings catatonik. Catatonia diiktiraf sebagai diagnosis bersebelahan untuk gangguan seperti itu sebagai gangguan obsesif-kompulsif, kemurungan, mania, gangguan bipolar.

Catalepsy (keadaan di mana seseorang menyimpan janggut yang tidak selesa dan posisi ini dengan mudah boleh diubah) adalah salah satu daripada tanda-tanda catatonia, tetapi bukan satu-satunya. Kejang Cataleptic dipanggil lumpuh tidur, di kebanyakan pesakit mereka lulus dengan cepat.

Sindrom saraf neuroleptik yang disebabkan oleh penggunaan antipsikotik, ramai pakar menganggap sebagai jenis catatonia maut. Walau bagaimanapun, kedua-dua negeri ini mempunyai perbezaan klinikal yang penting - permulaan yang pertama ditandai dengan keghairahan psikotik yang melampau, dan yang kedua bermula dengan ketegaran extrapyramidal yang teruk dari otot tubuh. Perbezaan mereka sangat penting, kerana dalam kes pertama, langkah-langkah yang diambil dapat menyelamatkan nyawa pesakit.

Encephalography membantu membezakan catatonia dari epistatus epileptik.

Membezakan Catatonia sindrom kekakuan otot, gejala negatif yang teruk dalam pathologies psikiatri, hyperthermia malignan, penyakit Parkinson, dementia, gangguan catatonic organik dan sindrom lain hyper- dan hypokinetic.

Pemeriksaan komprehensif pesakit membantu menentukan sama ada catatonia berfungsi atau organik, dan untuk menentukan jabatan mana yang diperlukan untuk dimasukkan ke hospital pesakit untuk membantunya - psikiatri atau obscheomatik.

Siapa yang hendak dihubungi?

Rawatan catatonia

Pesakit dengan sindrom catatonik hampir selalu memerlukan kemasukan ke hospital, dalam kes-kes yang sukar - dalam unit rawatan intensif, kerana mereka memerlukan penjagaan yang tetap dari anggota paramedik dan memantau fungsi organ-organ penting.

Keutamaan diberikan kepada rawatan dadah Catatonia benzodiazepine, yang tindakan ditujukan kepada rangsangan neurotransmitter yg melarang asid γ-aminobutyric, mengurangkan aktiviti yang dianggap sebagai salah satu punca keadaan ini. Bahan ini mempunyai kesan menenangkan dan hipnosis, mengurangkan gangguan mental dan mempunyai kesan santai pada tisu otot. Mereka mempunyai tindakan anti kejang ringan.

Ada pengalaman dalam rawatan pesakit dengan bentuk oral Catatonia daripada dadah  Lorazepam  tempoh purata dan suntikan intramuskular  Diazepam  (long-acting), dan kesan terapeutik berlaku dengan cepat (dalam masa dua hari) dalam kebanyakan pesakit. Dua daripada mereka mencapai pengampunan selepas satu dos. Tetapi separuh daripada pesakit memerlukan terapi elektro-kejutan untuk menormalkan keadaan.

Para penyelidik lain melaporkan kesan lorazepam yang lebih mengagumkan, 80% daripada kumpulan kajian itu sepenuhnya menjalani tanda-tanda catatonia dalam masa dua jam selepas mengambil ubat.

Persediaan siri benzodiazepin dalam dos yang rendah adalah berkesan dalam kes-kes kegoda catatonik, serta pengujaan. Catatonia genesis organik juga sesuai untuk terapi dengan ubat-ubatan ini.

Pesakit yang tahan terhadap terapi benzodiazepin biasanya menjalani terapi elektroconvulsif. Kaedah ini merawat pesakit dengan penyakit mental, termasuk skizofrenia. Ia berkesan dalam kemurungan, organik dan histeris, serta katatonia idiopatik. Bilangan sesi electroshock yang diperlukan oleh pesakit tertentu tidak bergantung kepada sebab-sebab yang menyebabkan sindrom kucingatonik. Kaedah radikal ini membantu meningkatkan tahap dopamin.

Rawatan catatonia dengan dopamin, khususnya bentuk malignan, juga diamalkan dalam psikiatri. Selain terapi electroconvulsive, yang dalam kes ini digunakan sebagai kecemasan, rejimen rawatan termasuk benzodiazepine, Bromocriptine (perangsang reseptor dopamin) dan Dantrolene (relaxant otot).

Juga, ubat dopaminergik antiparkinoni  Amantadine  berkesan dalam rawatan catatonia.

Neuroleptics cuba untuk tidak digunakan sebagai cara merawat catatonia walaupun dalam skizofrenia, penyakit utama yang dirawat dengan ubat-ubatan ini.

Walau bagaimanapun, dalam kes-kes penentangan terhadap tindakan benzodiazepine (tahan katatonia), pesakit boleh menjalani remisi yang cepat dan berpanjangan selepas rawatan dengan risperidone neuroleptik atipikal  .

Stupor cathotonik, tahan terhadap rawatan tradisional dengan benzodiazepin, menyerang terapi gabungan dengan persiapan litium dalam kombinasi dengan neuroleptik.

Ubat anticonvulsant untuk epileptik Finlepsin (Carbamazepine) telah terbukti berkesan sebagai bantuan kecemasan dan dengan terapi penyelenggaraan untuk sindrom catatonik.

Analog benzodiazepine Zolpidem dengan cepat dan bermanfaat memberi kesan kepada pesakit dengan catatonia, tahan terhadap ubat tradisional (benzodiazepin dan terapi elektroconvulsive). Ubat ini secara selektif merangsang reseptor benzodiazepine subkelas omega-1.

Ia tidak mempunyai kesan yang menenangkan pada otot dan tidak menangkap kejang, bagaimanapun, telah menegaskan dirinya sebagai hipnosis yang baik, mengurangkan tempoh tidur yang tertidur dan fasa tidur tertutup, memanjangkan jumlah masa dan kualiti tidur. Di samping itu, ubat tidak menyebabkan tidur dan kecanduan siang hari.

Jenis rawatan moden yang telah diterangkan telah disiasat dan mempunyai kuasa bukti.

Pencegahan

Catatonia boleh timbul dari berbagai sebab dan semuanya tidak boleh dicegah, namun, kemungkinan besar untuk mengurangkan risiko. Kita perlu mengambil tanggungjawab untuk kesihatan kita secara bertanggungjawab dan mengajar anak-anak kita mengenainya, tidak menggunakan bahan psikoaktif, untuk merawat penyakit mental dan neurologi pada masa yang tepat, untuk meningkatkan daya tahan tekanan dan menguatkan imuniti. Sebagai sebahagian daripada aktiviti-aktiviti ini, nutrisi sepenuhnya, aktiviti fizikal dan tinjauan positif di dunia dijangka.

Sekiranya keluarga itu mempunyai orang yang berisiko, maka ia harus dilindungi dari tekanan dan situasi traumatik, pada tanda-tanda awal catatonia, seseorang harus mendapatkan bantuan perubatan. Perubatan moden mempunyai arsenal dana yang baik untuk mengeluarkan seseorang dari negeri ini.

trusted-source[43], [44], [45], [46], [47], [48], [49], [50]

Ramalan

Penyelidik fenomena ini (terutamanya pakar psikiatri Barat) melaporkan hasil yang menggalakkan untuk rawatan pesakit dengan sindrom kucingatonik, yang telah timbul kerana pelbagai sebab. Nampaknya ramalan dalam kebanyakan kes bergantung kepada rawatan yang tepat pada masanya, ketepatan dan kualiti rawatan. Kebanyakan pesakit bertindak balas dengan cepat untuk rawatan dan menarik diri dari keadaan ini.

Ramai penyelidik melaporkan bahawa pada pesakit yang mengalami gangguan afektif (manias, depresi), kekerapan episod catatonik berikutnya adalah tinggi. Secara berkala timbul mata langit katatonia dengan gangguan afektif, mengurangkan fungsi kognitif pesakit, aktiviti mereka dalam menyelesaikan masalah kehidupan seharian.

Dalam skizofrenia, gejala-gejala catatonik juga merupakan faktor yang tidak baik.

Perkembangan sindrom catatonik pada remaja dan di kalangan orang tua mempunyai lebih banyak kesan buruk daripada populasi muda yang berpengalaman.

Pada kebiasaannya, kebarangkalian adalah tinggi bahawa pesakit akan ditarik dari peringkat kucingaton akut, namun akibat jangka panjang dan kekerapan relaps ditentukan oleh diagnosis dasar pesakit.

trusted-source[51], [52], [53]


Portal iLive tidak memberikan nasihat, diagnosis atau rawatan perubatan.
Maklumat yang diterbitkan di portal adalah untuk rujukan sahaja dan tidak boleh digunakan tanpa berunding dengan pakar.
Berhati-hati membaca peraturan dan dasar laman web ini. Anda juga boleh hubungi kami!

Hak Cipta © 2011 - 2020 iLive. Hak cipta terpelihara. /p>